In de Iraanse hoofdstad Teheran zijn op verschillende plaatsen felle protesten geweest tegen de leiders van het land. Zaterdag gaf Iran toe per ongeluk een Oekraïense lijnvliegtuig uit de lucht te hebben geschoten, waarbij tientallen Iraniërs om het leven kwamen. Intussen schaart ook de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) zich achter het protest met een opvallende tweet in het Perzisch.

Na het lang te hebben ontkend, gaf Iran zaterdag toch toe dat het Oekraïense lijnvliegtuig door een “menselijke fout” vanwege het Iraanse leger was neergestort op 8 januari. Het Iraanse luchtafweergeschut schoot de Boeing 737 van Ukraine International Airflights uit de lucht wat de dood van alle 176 inzittenden tot gevolg had. De Iraanse Buitenlandminister Javad Zarif legde de oorzaak van de pijnlijke fout echter bij het “Amerikaans avonturisme” in de regio. Sinds de bestorming van de Amerikaanse ambassade in Bagdad en de daaropvolgende dood van de Iraanse generaal Qassem Soleimani is het immers heel onrustig in Iran.

Iraanse actievoerders eisen ontslag van hoogste geestelijke leider

Het neerhalen van de Boeing veroorzaakte dit weekend echter ook fel protest vanwege de Iraanse bevolking. Zaterdagavond kwamen op verschillende plaatsen in Teheran mensen op straat om hun ongenoegen met de leiding van het land te uiten. Actievoerders eisen het ontslag van de hoogste geestelijke leider Ali Khamenei.

Intussen heeft de Iraanse president Hassan Rohani zijn verantwoordelijkheid genomen voor het neerhalen van de Boeing. Hij beloofde dat de daders gestraft zullen worden en de nabestaanden van de slachtoffers op een vergoeding kunnen rekenen. Dit na overleg met de Oekraïense president Volodymyr Zelenski en de Canadese premier Justin Trudeau. Tientallen slachtoffers van het ongeluk hadden namelijk de Canadese nationaliteit.

Trump tweet nu ook in Perzisch

Ook de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) toont zich solidair met het Iraanse protest. Op Twitter richt hij zich rechtstreeks in het Perzisch tot de Iraanse bevolking. “Aan de dappere en lijdende bevolking van Iran”, klinkt het. “Ik sta aan jullie kant sinds het begin van mijn ambtstermijn en mijn regering zal aan jullie kant blijven staan. We volgen jullie protesten op de voet. De wereld kijkt toe.” Opvallend want de tweet zou met bijna 300.000 likes al de meest gelikete Perzische post zijn in de geschiedenis van de microblogsite.

Lees ook:

Islamitische Staat juicht om dood Soleimani: “Daad van God”