Na de (geflopte) opdracht van informateurs Georges-Louis Bouchez (MR) en Joachim Coens (CD&V) bepleit Open Vld-kopstuk en kandidaat-voorzitter Bart Tommelein een tijdelijke expertenregering. Inspiratie haalt de liberaal daarvoor uit Oostenrijk, waar er een wettelijke regeling bestaat. In België daarentegen wijst de Koning in principe ‘zijn’ ministers aan, die het vertrouwen van de Kamer nodig hebben. Tommelein wil evenwel de Oostenrijkse piste bestuderen. “Want in andere landen organiseren ze nieuwe verkiezingen, maar dat is toch ook niet altijd goed”, klinkt het. 

De roep om een expertenregering stak gedurende de huidige federale impasse al een paar keer de kop op. Zo bepleitte Joachim Coens, toen hij kandideerde voor het CD&V-voorzitterschap, het idee al een keer. Coens putte inspiratie uit de Italiaanse regering-Monti. Die zou, op het hoogtepunt van de economische crisis, stabiliteit hebben gebracht. “Daar is vandaag ook België aan toe”, klonk het bij de christendemocraat. Terwijl de expertenregering dringende zaken zoals de begroting aanpakt, kunnen de partijen volgens Coens over een echte regering onderhandelen. 

Tommelein put inspiratie uit de plannen van Coens. Zo ziet hij heil in een expertenkabinet van hoge ambtenaren, met eventueel externe experten. “Terwijl de politici onderhandelen over een regeerakkoord. Want nu zitten we al voor de tweede keer op tien jaar tijd in een situatie waarin de onderhandelingen maar blijven aanslepen. Er worden veto’s gesteld en zwartepieten uitgedeeld en de mensen staan daar stomverbaasd op te kijken. Je krijgt dat niet meer uitgelegd”, citeert VRT NWS de kandidaat-voorzitter.

Hoewel niets de vorst zou beletten om nu een expertenregering aan te stellen, is Tommelein geïnteresseerd in een uitdrukkelijke regeling. “We moeten die optie toch bekijken”, citeert BELGA Tommelein. “Want in andere landen organiseren ze nieuwe verkiezingen, maar dat is toch ook niet altijd goed”, stelt de liberaal.

“Mijn partij zal geen blokkerende factor zijn”

Doordat de liberalen de nota van PS-voorzitter Paul Magnette met fluwelen handschoenen aanpakten, is de relatie met de N-VA allerminst optimaal. Zo gebruikt N-VA-voorzitter Bart De Wever regelmatig ‘petites phrases qui tuent in verband met het ‘blauwe fabriekje’. “Het is heel duidelijk dat wij nog op geen enkele manier aan zet zijn geweest, en dat is ook niet de bedoeling”, reageert Tommelein. “Mijn partij zal op geen enkele manier de blokkerende factor zijn. Als blijkt dat wij onze eigen punten niet kunnen realiseren, dan zullen wij in de oppositie gaan, zoveel is duidelijk”, aldus de kandidaat-voorzitter volgens BELGA.