Duizenden pro-vuurwapenactivisten zijn maandag naar Richmond, Virginia afgereisd om hun steun voor het recht op wapenbezit duidelijk te maken. De omstreden gouverneur van de staat, Ralf Northam wil de wapenwetgeving strenger maken. Dat is niet naar de zin van heel wat gewapende burgers. Hoewel de media de gemoederen had opgehitst, verliep de betoging incidentloos. Dat brengt Fox News.

De staat Virginia is omwille van migratie en urbanisatie naar links opgeschoven. Het veranderende kiespubliek stemt niet meer Republikeins maar Democratisch. Ondanks de schandalen en capriolen van de Democraten. Met die verlinksing komt ook een bijhorende aanval op de grondrechten van Amerikanen, meer bepaald, op die omschreven in het beroemde ‘second amendement‘, het recht om wapens te bezitten. 

Virginia is bovendien de plek waar de burgerrechtenorganisatie NRA haar hoofdzetel heeft, wat alles ook symbolisch belangrijk maakte. Gouverneur Ralph ‘Coonman‘ Northam had de noodtoestand uitgeroepen en de beveiliging in de hoofdstad opgevoerd. Dit nadat de media op voorhand de betogers al zat af te schilderen als extreemrechts, racisten en neonazi’s. 

Geen incidenten

Iets wat volledig onterecht was. De betogers van allerlei pluimage kwamen in massa betogen, maar er waren geen incidenten. Een 6000-tal mensen verzamelde op het streng beveiligde centrale plein van de hoofdstad en volgens de politie manifesteerde daarnaast een goeie 16.000 man buiten die zone. Heel veel onder hen hadden wapens bij zich en droegen oranje stickers waarop “Guns Save Lives” stond.

Er werd 1 arrestatie uitgevoerd van een vrouw die weigerde haar masker af te doen, ondanks dat de politie haar tot twee keer toe gevraagd had om haar bandana af te nemen.
Het contrast met de gewelddadige betogingen van bijvoorbeeld antifa, die altijd gepaard gaan met rellen en waarbij heel wat betogers gemaskerd zijn, kon niet veel groter zijn. 

Democraten willen dat er iets gebeurt

De voorzitter van de organiserende vereniging, de Virginia Citizens Defense League zei aan Fox News dat het niet de pro-wapen groepen waren die angst hadden gezaaid. “Het zijn de Democraten, het lijkt alsof ze willen dat er iets gebeurt“, aldus Philip Van Cleave, “Het klinkt gek, maar ze blijven het doen en je moet beginnen afvragen of dat niet hun bedoeling is.”

Aanleiding van de betoging zijn de Democratische wetsvoorstellen die het wapenbezit willen kortwieken. De staat wil een antecedentenonderzoek voor elke aankoop van een wapen, de politie wapens laten afnemen van mensen die als risico gezien worden, het aankopen van handvuurwapens beperken tot 1 per maand, de capaciteit van laders beperken en gemeentes de macht geven om wapens te verbannen van bepaalde evenementen.

Sanctuary cities

Als antwoord daarop lieten meer dan 100 gemeentes weten dat ze integendeel “een veilige haven” zullen zijn voor wapenbezitters en ‘sanctuary cities’ zullen worden voor het tweede amendement. Dit is een knipoog naar het beleid van linkse steden die geen illegalen willen oppakken. Hiermee geven ze aan dat ze de potentiële wet ook naast zich neer zullen leggen. Deze keer niet om vreemdelingen die de wet overtreden te beschermen, maar om Amerikanen te beschermen die hun grondwettelijke rechten willen bewaren.