De gendergelijke verkeersborden die de Zwitserse stad Genève deze week introduceerde, vallen in de smaak bij Vlaams minister van Inburgering en Gelijke Kansen Bart Somers (Open Vld). “Een stap in de goede richting”, schrijft hij op Twitter.

Om verwelkomend en inclusief te zijn heeft Genève het ‘probleem’ rond ‘discriminerende verkeersborden’ aangepakt. Wie nu oversteekt, ziet een zwangere vrouw, of een lesbisch stelletje hand in hand. Er zijn zes varianten, ook met oudere vrouwen. De mannen blijven in één variant bestaan.

“Eeuw van de vrouw”

De Zwitserse aanpak wordt ook in Vlaanderen op gejuich onthaald door Vlaams minister van Inburgering en Gelijke Kansen Bart Somers (Open Vld). De liberaal vindt de maatregel een goed idee. “Dit alleen zal de wereld niet veranderen, maar het is een stap in de goede richting. #gelijkekansen #Eeuwvandevrouw”, reageert hij op Twitter. “We nemen dit mee.”

In Genève waren de nieuwe verkeersborden een idee van de socialistische burgemeester Sandrine Salerno. Ze maken deel uit van een stedelijk actieplan tegen seksisme en intimidatie in de publieke ruimte. “De alomtegenwoordigheid van mannen versterkt het idee dat sommige mensen, vooral vrouwen maar ook minderheden, minder in het openbaar thuishoren”, verduidelijkt ze.

Salerno vindt dat in de toekomst ook transgenders, gehandicapten en dikke mensen op de borden moeten komen. De stad wil ook meer vrouwelijke straatnamen. De omruiloperatie kost minimaal 50.000 euro.

Lees meer:

Genève wist mannen van verkeersborden