Het Vlaams Belang wordt wordt nog altijd zwaar ondervertegenwoordigd op de VRT. Hoewel de rechts-nationalistische partij al lang het oude imago van zich heeft afgeschud en daardoor royaal beloond werd door de kiezer, blijft de VRT de partij van het televisiescherm weren. Dat bewees Vlaams parlementslid Klaas Slootmans in de plenaire vergadering afgelopen woensdag. 

Aanleiding van zijn tussenkomst was het ontslag van Paul Lembrechts als gedelegeerd bestuurder van de VRT. Een beslissing van de Vlaamse meerderheid die ook op de goedkeuring van het Vlaams Belang kan rekenen. “Bon débarras!“, aldus Slootmans.

De VRT blijkt immers ook onder Lembrechts niet correct haar werk te hebben gedaan. “Ondanks het feit dat het VB de tweede grootste partij van het land is, komt onze partij van alle erkende fracties in dit halfrond veruit het minst aan bod. Zo zei het Vlaams Parlementslid. “Van De Zevende Dag over Terzake tot De Afspraak. Overal wordt het VB maximaal geweerd. Van alle politieke gasten die De Afspraak in 2019 uitnodigde waren er 3 procent Vlaams Belangers. 3 procent. En weet u hoeveel de linkerzijde aan bod kwam (en ik tel er de VLD dan zelfs nog niet bij): 47%!” Een opvallend cijfer in het jaar waarin het Vlaams Belang een absolute doorbraak kende.

Als het dan eens gaat over de partij, dan worden ze vaak uitgescholden en beschimpt. Slootmans bewees dit met een reeks anekdotes: “VRT-medewerkers die in een uitzending Vlaams Belangers uitschelden voor labbekakken, redacteurs die het Vlaams Belang op één lijn plaatsen met ‘terroristische en extremistische groepen’, journalisten die oproepen om binnen de VRT ‘task forces’ op te richten om mijn partij te bestrijden. Redactiechefs die aparte steekkaarten laten maken om over het Vlaams Belang te berichten. Democratische nota’s die DDR-gewijs bevelen hoe er met het VB moet worden omgegaan.”

0% in andere programma’s

Bij de reguliere programma’s is het, zo mogelijk, nog erger. Er werd geen enkele Vlaams Belanger in uitgenodigd voor een praat- of ontspanningsprogramma. 
Het is een vreemde houding voor een overheidszender die leeft van publieke middelen, en dus ook van belastinggeld van die door haar verguisde Vlaams Belangstemmers.

Volgens Slootmans leeft dan ook de angst bij de VRT dat “na 50 jaar voorrangsbeleid -jullie- eindelijk op gelijke voet zullen worden behandeld. Dat links niet langer de preferee zal zijn op de VRT, DAT is jullie vrees.

Opportuniteit

Het Vlaams Belang ziet in het ontslag van de CEO dan een opportuniteit om schoon schip te maken bij de linkse overheidszender. “Maak in het kader van de beheersovereenkomst komaf met de logge structuur van directeurs, onderdirecteurs, adjunct-hoofdredacteurs, diversiteitscellen, chefs, onder–chefs, bij-chefs, coördinatoren, adviseurs en consultants. Het wordt hoog tijd dat men beseft dat het niet de hoofdtaak is van de VRT om louter als tewerkstellingsmachine te fungeren.”

De partij vraagt ook dat Vlaamse regering de nieuwe beheersovereenkomst gebruikt om een minimale politieke proportionaliteit te bekomen, zodat wantoestanden zoals vandaag niet meer kunnen voorkomen.