In plaats van de, door N-VA-voorzitter Bart De Wever gewenste Vlaamse frontvorming, kijkt Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten vooral naar de MR. “Het is heel logisch dat voor ons de inhoud telt en die bepalen we samen met de MR”, stelt ze tegenover VRT NWS. Tevens spreekt Rutten de berichtgeving tegen dat ze de telefoon niet meer opneemt voor de N-VA. “Wie me kent weet dat ik professioneel ben en mijn telefoon opneem”, aldus Rutten.

Terwijl de liberalen druk zetten op de christendemocraten om overstag te gaan voor een ‘Vivaldi’-coalitie (paars-groen plus CD&V), wil De Wever een front vormen met CD&V en Open Vld. Vooralsnog heeft dit niet veel effect. Integendeel, de liberale partijtop was positiever over de nota’s van Paul Magnette (PS) dan het werkstuk van MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez en CD&V-voorzitter Joachim Coens. Wel dient er te worden opgemerkt dat bijvoorbeeld Alexander De Croo en Vincent Van Quickenborne positief waren over de rooms-blauwe nota.

Dat de liberalen zich niet verbinden aan de Vlaams-nationalisten kan De Wever niet smaken. “Zeker is dat wij een partij zijn die nooit in een regering zal stappen louter voor de meerdere eer en glorie van partijtoppers die graag minister of zelfs eerste minister zouden willen worden”, verklaarde hij bijvoorbeeld gisteren op de nieuwjaarsreceptie van de N-VA. 

Rutten: “Fronten vormen? Dat doe je tegen iets”

Rutten wil niet op die uithaal ingaan en bekijkt de Franstalige liberalen als geprefereerde partner. “Het is heel logisch dat voor ons de inhoud telt en die bepalen we samen met de MR”, stelt ze tegenover VRT NWS. Een ‘Vlaams’ front vormen spreekt Rutten niet aan. “Fronten vormen? Dat doe je tegen iets. Ik doe aan politiek vóór iets. Samen met mijn partij zijn we voor een positief project en een beter België. De inhoud die wordt aan de tafel bepaald, meer moet daar in de pers niet over gezegd worden op het moment dat twee informateurs nog aan het werk zijn”, stelt Rutten.

Eerder dit weekend schreef De Tijd dat de Open Vld-voorzitter, wanneer De Wever of sommige CD&V’ers contact proberen te leggen in een poging om de Zweedse alliantie aan de Vlaamse kant te herstellen, de “telefoon zelfs niet meer [opneemt]”. Zelf spreekt Rutten dit tegen. “In de politiek moet je nooit dingen persoonlijk nemen en altijd professioneel zijn. Wie me kent weet dat ik professioneel ben en mijn telefoon opneem”, aldus Rutten tegenover VRT NWS.

Lees meer:

De Wever over federale formatie: “Toestand is hoogst onzeker”