In zijn huis in Bodibe, nabij het Zuid-Afrikaanse Lichtenburg, is zondag de Vlaamse oblaat Joseph Hollanders (83) vermoord teruggevonden. Hij deed er al 55 jaar missionariswerk. Dat meldt Kerknet.

Vermoedelijk werd hij zondag kort na zijn thuiskomst na de zondagsviering in zijn huis overvallen. Maandagochtend werd de man dood aangetroffen door een dorpsgenoot die met de pater een afspraak had. 

Na een recente golf van inbraken in het dorp had hij zelf nog enkele veiligheidsmaatregelen genomen. Dat had de Vlaamse zendeling verteld aan bisschop Victor Phalana van Kerksdorp, toen die hem in december een bezoek bracht.

Arm en kwetsbaar

De daders moeten geweten hebben dat hij ’s zondagsmiddags kwetsbaar was, zegt mgr. Phalana aan kerknet. Hij was vermoedelijk net terug van de zondagsmis. Hoe verdorven moet je zijn om een oude weerloze man als Jeff aan te vallen. Iedereen weet dat hij geen geld had, dat hij ten dienste was van een straatarme gemeenschap. Elke cent die hij ooit bezat, heeft hij voor zijn mensen gebruikt. Hij heeft alles weggeven!

Zijn handen en voeten waren vastgebonden en hij had een koord rond zijn hals, maar zijn lichaam droeg verder geen zichtbare sporen van verwonding. Mgr. Phalana vermoedt dat hij gestorven is aan een hartaanval of door wurging.

De uitvaartdienst vindt op woensdag 22 januari plaats om 10 uur in de Christus de Verlosserkathedraal van Klerksdorp, waar hij ook begraven zal worden. Op een nog te bepalen datum wordt in samenspraak met de familie een herdenkingsdienst voor pater Jef in ons land georganiseerd.

Joseph Hollanders werd geboren op 4 maart 1937 in het Limburgse Meeuwen. Op 8 september 1958 legde hij de eerste gelofte af als pater van de Oblaten. In 1963 werd hij tot priester gewijd en op 31 januari 1965 is hij vertrokken naar Zuid-Afrika. Hij was de laatste jaren actief in Bodibe, een zeer arme stad zonder industrie en met een hoge werkloosheid. Er is heel wat criminaliteit, aangevuurd door drank-en drugsmisbruik.

Plaasmoorde

De regio wordt al langer geteisterd door de zogenaamde ‘plaasmoorde‘. Dit zijn een lange reeks van bloedige overvallen en roofmoorden op boerderijen die reeds enkele decennia in Zuid-Afrika plaatsvinden. De aanvallen zijn voornamelijk gericht op blanke slachtoffers. Elke maand zijn er 534 aanvallen op boerderijen. In 2019 werden zo 48 boeren vermoord.