Op twee plaatsen in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn zaterdagavond ontploffingen gehoord. Zowel in de buurt van de Amerikaanse ambassade in Bagdad als op de Balad luchtmachtbasis in het noorden zijn raketten gevallen. Dat meldt Reuters. Het is voorlopig niet duidelijk wie er achter de aanval zit, daags na de uitschakeling van Qassem Soleimani, de topman van het Iraanse leger.

Er zouden bij de twee aanvallen geen doden zijn gevallen. Volgens sommige bronnen zijn er wel een aantal slachtoffers. In de sterk beschermde ‘Green Zone’ van de Amerikaanse ambassade in Bagdad viel een Katoesja-raket, die wel vaker gebruikt wordt door organisaties zoals Hamas en Hezbollah. Zo’n 80 kilometer ten noorden van de Iraakse hoofdstad vielen twee raketten op de luchtmachtbasis van Balad, waar Amerikaanse troepen gevestigd zijn.

Op een andere plaats, in de buurt Al-Jadiriya in Bagdad, zouden bij een derde aanval 5 gewonden zijn gevallen.

Wie achter de aanvallen zit is voorlopig onduidelijk. Vrijdag voerden de VS een succesvolle luchtaanval uit in Bagdad waarbij Qassem Soleimani, de topman van het Iraanse leger, en enkele andere Sjiitische leiders uit de regio omkwamen. De actie was een antwoord op de bestorming van de Amerikaanse ambassade. Mogelijks waren de twee raketaanvallen zaterdagavond een eerste vergelding voor de dood van Soleimani. Iran maakte namelijk al snel duidelijk wraak te zullen nemen.

Lees ook:

Iraanse Revolutionaire Garde viseert “35 Amerikaanse doelen en Tel Aviv”