De radicaal-linkse partij PVDA gaat klacht indienen regen N-VA-Kamerlid Michael Freilich wegens laster en eerroof. Die laatste liet in een interview met De Zondag verstaan dat Comac, de jongerenafdeling van de communisten, er antisemitische uitspraken op na houdt.

Comac spreekt zich op haar website fors uit over het Israëlisch-Palestijns conflict en de “illegale bezettingspolitiek van Israël”. Freilich laat in het bewuste interview ook optekenen dat de communistische jongerenafdeling vindt dat “de banken en de media in Joodse handen zijn en dat daar komaf mee gemaakt moet worden.”Dat is een gemeenschap beschuldigen op basis van leugens. Dat is wat Hitler ook deed hé. Al wat fout liep, was de schuld van de joden”, luidde het verder bij de N-VA’er.

“Wij hebben van de N-VA geen lessen te leren”

Een stap te ver volgens PVDA. Vlaams parlementslid Tom De Meester haalt op Twitter fel uit naar de beschuldigingen. “PVDA van antisemitisme beschuldigen is er héél ver over”, klinkt het. “We dienen klacht in wegens laster en eerroof. ‘Fake news’ is tegenwoordig standaard in de Vlaamse Canon van de N-VA.”

“Onze partij heeft haar wortels in de antifascistische traditie”, gaat het verder bij De Meester. “Het communistische verzet heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog duizenden joden gered van vervolging en uitroeiing, terwijl de Vlaams-nationalisten collaboreerden met de nazi’s. Wij hebben van de N-VA geen lessen te leren.”

Lees ook:

Freilich over racisme en antisemitisme: “Zonder fysiek geweld doet parket niets”