De Molenbeekse schepen Abdellah Achaoui (PS) moest deze week opstappen bij voetbalclub Union. Hij heeft gelogen over zijn verloning en haalde geld uit de kassa. De voetbalclub zelf kampt met problemen bij de bank. Dat brengt De Morgen.

Abdellah Achaoui (PS) was voorzitter van vzw ‘Ecole des jeunes’, de jeugdafdeling van Union en deed daarnaast ook consultancy-opdrachten voor de club. Allemaal op vrijwillige basis, zo verklaarde hij in de media. “Alleen verplaatsingskosten krijg ik terugbetaald.” Dat blijkt nu niet helemaal waar te zijn. Achaoui kreeg elke maand 500 euro onkosten en 1200 euro per maand voor de consultancy. Hij beheerde ook het geld uit ticketinkomsten van de jeugdwedstrijden. Dat zou zo elk weekend gemiddeld 600 euro zijn, die Achaoui sinds oktober mee naar huis nam.

Als voorzitter van de jeugdschool van Union haalde hij 9.000 euro cash geld af van de rekening van de jeugdwerking. Dit deed hij omdat de rekeningen van de club geblokkeerd waren en er wisselgeld nodig was bij matchdagen. Nochtans zijn de club en de opleiding twee gescheiden organisaties. Saillant detail: een van die geldafhalingen gebeurde de dag nadat het Brussels Gewest een subsidie van 200.000 euro stortte, specifiek bedoeld voor die jeugdwerking. 

Union onderzoekt

Door problemen met de bank waren onze rekeningen geblokkeerd op dat moment. En op die dagen hadden we net wisselgeld nodig voor onze kassa’s bij thuiswedstrijden. Achaoui heeft ons dus geholpen.” Zo verklaarde Philippe Bormans, CEO van de club aan Bruzz. “Die ticketinkomsten heeft hij intussen binnengebracht.

Toch wil de club niets uitsluiten. “We hebben om een spoedoverleg met de raad van Bestuur en de boekhouding gevraagd om dit te bespreken. We willen dit tot op het bot uitklaren. Pas daarna kunnen we oordelen over de situatie“, voegt Bormans toe. “We zijn sinds een jaar of twee bezig met de jeugdschool te moderniseren, daarbij zijn we al op heel wat verrassingen gestoten.” Deze zomer vertrokken ook al twee PS-bestuurders uit de jeugdwerking. 

Oppositie wil duidelijkheid

Drie jaar na het uitbreken van het schandaal rond vergoedingen bij Samusocial doet de onduidelijkheid over de inkomsten van schepen Achaoui alle alarmbellen afgaan“, zegt Brussels Parlementslid Juan Benjumea Moreno (Groen). “We hopen dat minister-president Vervoort (PS) in het parlement duidelijkheid kan verschaffen over het gebruik van de gewestsubsidies en de controle erop.”