De PS zou tot het besef zijn gekomen dat het uitsluiten van ‘s lands grootste partij niet zo evident is. Hierdoor zou Bart De Wever mogelijk aan zet komen. Dat schrijft De Morgen.

Gisteren brachten de huidige informateurs, Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) , opnieuw verslag uit bij de koning. Zij hadden de opdracht gekregen om de PS en N-VA dichter bij elkaar te brengen. Volgens De Morgen valt in de entourage van PS voorzitter Magnette te horen dat die partij haar weerstand tegen De Wever als volgende koninklijke gezant zou laten varen. Tot voor kort brandden de Waalse socialisten die piste nog af.

Vorige week verklaarde Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS): “Tien jaar geleden hadden we de oprechte intentie om met de N-VA een regering te vormen. Vandaag weten we: met die partij erbij krijg je gegarandeerd een institutionele blocage“.

Weinig alternatieven

Het mislukken van de paars-groene open grenzencoalitie van Magnette en van de Vivaldi-formule van Bouchez en Coens nopen echter tot de conclusie dat er niet veel alternatieven meer zijn. Eerder hadden de Vlaamse socialisten al laten horen dat men op z’n minst naar de N-VA moet luisteren en niet op voorhand de deur dichtslaan.

Zondag zaten de informateurs samen met De Wever en Magnette. Daar bleek dat er institutioneel wel mogelijkheden waren volgens beide partijen, maar daar deed de MR dan weer moeilijk over. Op sociaal-economisch vlak is de kloof tussen de PS en de N-VA echter nog steeds erg diep. Zo diep dat gisteren Elio Di Rupo de druk op CD&V om de N-VA te laten vallen nog wilde verhogen, zonder succes

Het is nu maar de vraag in hoeverre de PS oprecht is in haar intenties, of dat ze de N-VA gewoon opnieuw wil uitroken.