De burgemeester van Sint-Joost, Emir Kir (PS), heeft woensdag 1 december enkele Turkse burgemeesters ontvangen die gelinkt worden aan de Grijze Wolven, een Turkse extremistische organisatie. Hij moet zich daar volgende maandag voor verantwoorden voor de tuchtcommissie van de Brusselse PS, nadat een partijmilitant klacht heeft ingediend. Dat meldt VRT NWS.

“Aangename ontmoeting met enkele Turkse burgemeesters”, schreef burgemeester van het Brusselse Sint-Joost-ten-Node, Emir Kir (PS) nog op zijn Facebookpagina. Minstens twee van de Turkse burgemeesters die door Kir ontvangen werden, zijn lid van de Turkse extreem-nationalistische partij MHP. Die partij wordt gelinkt aan de Grijze Wolven, een extreemrechtse en ultranationalistische Turkse groepering die ook in ons land populair is bij heel wat Turken. 

Meneer Kir zal maandag rustig de feiten toelichten“, zegt zijn woordvoerder. Kir zelf wil niet reageren. Het is onduidelijk welke sancties Kir zal opgelegd krijgen voor zijn contacten met de Grijze Wolven. Dat hangt volledig van de onafhankelijke tuchtcommissie af. Enkele lokale PS-kopstukken geven wel aan dat, voor wat hen betreft, de maat vol is en dat Kir beter de partij zou verlaten.

Stemmenkanon

Emir Kir is sinds 2012 burgemeester van Sint-Joost-ten-Node en haalt er een absolute meerderheid. Brussels voorzitter Ahmed Laaouej zegt dat die populariteit niet relevant is. “Het gaat hier om een ethische kwestie. De PS houdt zich strikt aan het cordon sanitaire, en dat betekent dat er niet wordt gepraat met extreemrechts.” Dat ethisch reveil bij de socialisten zou opvallend zijn. Men zou er ook een uitschakeling van een concurrent in kunnen zien. In 2015 haalde Kir de media omdat hij de afwezig was op herdenking van de Armeense Genocide. Een genocide die in het bijzonder door de Grijze Wolven ontkend wordt. Hij kreeg toen geen straf opgelegd.

Gisteren reageerde Kir wel nog voor La Dernière Heure. Daar zei hij dat hij “het slachtoffer was van een racistische en turkofobe lynchpartij“. Vorige week lanceerde men een petitie om Kir uit de partij te verwijderen. 350 leden ondertekenden de petitie al.

De Turkse ultranationalistische Grijze Wolven zijn erg populair bij extreemrechtse Turken en  ze hebben zich succesvol weten te infiltreren bij diverse Vlaamse partijen die hopen op die Turkse stemmen. Vooral linkse partijen hebben veel van die leden.