Emir Kir, de PS-burgemeester van Sint-Joost-ten-Node, is uit de partij gezet. Reden? In december ontving hij enkele Turkse burgemeesters die gelinkt worden aan de Grijze Wolven, een Turkse extremistische en ultranationalistische organisatie. Kir kwam in het verleden al wel vaker in opspraak maar is een echt stemmenkanon in de Brusselse gemeente. 

Voor de tuchtcommissie van de Brusselse PS-afdeling was de maat nu echter vol. In de nacht van vrijdag op zaterdag besliste men om Emir Kir uit de partij te zetten. Na een klacht van een militant kwam het zaakje rond de burgemeester van Sint-Joost aan het licht. In december van vorig jaar ontving Kir vier Turkse burgemeesters, waarvan twee lid zijn van MHP. Dat is een Turkse organisatie die gelinkt wordt aan de Grijze Wolven en met die laatste extremistische en ultranationalistische ideeën deelt.

De PS’er kan nog wel in beroep gaan tegen de beslissing van de onafhankelijke tuchtcommissie. In een eerste reactie toont hij evenwel geen berouw. “Ik ben fier op alle acties die ik heb gerealiseerd ten dienste van de bevolking”, schrijft hij op Facebook. “Ik lijk helemaal niet op de karikatuur die ze van mijn persoon gemaakt hebben. Ik ben een linkse man, een man met een overtuiging en een man van actie. Mijn resultaten op lokaal en federaal niveau pleiten voor mij. Het toont mijn gebrek aan welwillendheid tegenover extreemrechts voldoende aan.” 

Cordon sanitaire

Emir Kir is sinds 2012 burgemeester van Sint-Joost-ten-Node en haalt er een absolute meerderheid. Brussels voorzitter Ahmed Laaouej zegt dat die populariteit niet relevant is. “Het gaat hier om een ethische kwestie. De PS houdt zich strikt aan het cordon sanitaire, en dat betekent dat er niet wordt gepraat met extreemrechts.”

In 2015 haalde Kir de media omdat hij afwezig was op herdenking van de Armeense Genocide. Een genocide die in het bijzonder door de Grijze Wolven ontkend wordt. Hij kreeg toen geen straf opgelegd.

De Turkse ultranationalistische Grijze Wolven zijn erg populair bij extreemrechtse Turken en ze hebben zich succesvol weten te infiltreren bij diverse Vlaamse partijen die hopen op die Turkse stemmen.

Lees ook:

Geen gemeenteraad tot na verkiezingen in Sint-Joost: “Erdogan-cultuur”