Prins Harry en Megan, de hertog en hertogin van Sussex, nemen afstand van de Britse monarchie en willen “financieel onafhankelijk” worden. Prins Laurent heeft begrip voor de beslissing. “Een mens zou geen eigendom mogen zijn van zijn familie, of van een overheid. Of je zou ervoor gecompenseerd moeten worden”, citeert Het Nieuwsblad de Belgische prins.

Eerder raakte bekend dat de hertog en hertogin van Sussex afstand nemen van de Britse monarchie, een beslissing die werd ingegeven door hun verlangen om “financieel onafhankelijk” te worden en de – in vergelijking met anderen – negatieve behandeling van Megan door de pers. Evenwel kan er worden verwezen naar Spectator-schrijver Rod Liddle, die aanvoerde dat goed- of afkeuring van de hertogin gelijkloopt met de brexit-breuklijn

Volgens Laurent toont de beslissing van het echtpaar alvast één ding aan: “je bent slechts ‘de zoon van…’, je bent een ding […] dat is onaanvaardbaar, je kan een mens niet in zo’n situatie laten vertoeven”. “Een mens zou geen eigendom mogen zijn van zijn familie, of van een overheid. Of je zou ervoor gecompenseerd moeten worden. Daarom ben ik er zelf ook nooit mee akkoord gegaan. En daarvoor ben ik gestraft”, citeert Het Nieuwsblad de prins.

Zelf spreekt prins Laurent de hoop uit dat deze situatie verandert. Naar eigen zeggen wil hij “niet het slachtoffer zijn van archaïsche mensen”. “Ik wil niet langer een ding zijn dat eigendom is van een structuur of een regering of een staat”, klinkt het.

‘Megxit’ inspireerde eerder al Vlaams Belang

De beslissing van de hertog en hertogin van Sussex ‘inspireerde’ eerder al het Vlaams Belang. Zo willen de rechts-nationalisten dat ook prinses Astrid en prins Laurent er een voorbeeld aan nemen. Meer concreet diende het Vlaams Belang een wetsvoorstel in om de dotaties aan deze leden van het koninklijk huis in te trekken. “Deze dotaties ‘met een persoonlijk karakter’, louter en alleen omdat men koningskind is, zijn niet alleen in strijd met de gelijkheidsbeginsel maar vallen ook democratisch niet te verantwoorden”, stelde Vlaams Belang-Kamerlid Wouter Vermeersch eerder in een persbericht.

Lees meer:

‘Megxit’ inspireert VB: “Gun Belgisch koningshuis ook financiële vrijheid”