In het Waalse stadje Montignies-sur-Sambre, bij Charleroi, zijn zaterdag een honderdtal (radicaal-)linkse betogers op straat gekomen. Dit naar eigen zeggen “tegen de komst van een nieuwe extreemrechtse partij”. De politie zette traangas in en dreef de protestanten uit elkaar na een treffen met de betogers en leden van de nieuwe partij. Volgens FGTB-voorzitter Robert Vertenueil ging het om onaanvaardbaar politiegeweld, schrijft Belga.

Ook de Waalse communisten van de PTB waren niet te spreken over het optreden van de politie. “De onderdrukking die is ingezet tegen de antifascistische manifestatie in Charleroi vandaag is onaanvaardbaar”, stelt hun woordvoerder Germain Mugemengango. “De autoriteiten en burgemeester Paul Magnette hebben de bescherming van de vrijheid van fascisten gekozen, boven het recht van antifascisten om te betogen.”

Traangas

De betoging vond plaats op uitnodiging van de Waalse socialistische vakbond FGTB, die er ook een toelating voor had bekomen. De actievoerders wilden hun onvrede uiten met de komst van een “nieuwe extreemrechtse partij” in het voorstadje van Charleroi, die er op hetzelfde moment een bijeenkomst hielden. 

De (radicaal-)linkse betogers hielden zich echter niet aan de afspraken met de stad en probeerden de toegang te belemmeren tot het gebouw waar de bewuste bijeenkomst zou plaatsvinden. De politie zette traangas in en dreef de protestanten uit elkaar na een treffen met de betogers en leden van de nieuwe partij. Zeven personen werden administratief aangehouden. Volgens FGTB-voorzitter Robert Vertenueil werd daarbij “onaanvaardbaar politiegeweld” ingezet.