In Brussel – overheen het hele gewest – was het op oudejaarsnacht weer heibel. Tal van auto’s werden in brand gestoken en er werden maar liefst 211 keetschoppers opgepakt. Grotere rellen en plunderingen zoals vorig jaar bleven echter uit. Er was dubbel zoveel politie op straat én een centraal nieuwjaarscommando voor het hele Brusselse gewest. Het Laatste Nieuws blikt even terug nu het stof is gaan liggen aan de hand van reportagemateriaal gemaakt op de avond zelf. “Het was beter dan vorig jaar, maar we zijn er nog niet.”

Elk jaar is het van dat. Met de festiviteiten rond nieuwjaar trekken tal van ‘jongeren’ op de straten in Brussel om keet te schoppen. Meer dan niet gaat het om mannen, tussen de 15 en 30, van allochtone afkomst. Ook in Antwerpen wordt er geregeld gereld. Gent – dat een grotere Turkse migrantengemeenschap heeft dan een Marokkaanse/Arabische – blijft veelal rustig. Deze keer kon in Brussel erger worden voorkomen echter. De politie en de leiding hadden lessen getrokken. 

Lessen uit nieuwjaar Brussel 2018-2019 getrokken: Politie met centraal commando en dubbel zoveel mankracht

Tijdens de overgang van 2018 naar 2019 bereikte het nieuwjaarsgeweld nog een ‘hoogtepunt’ in Molenbeek, alwaar grote aantallen allochtonen wonen. Vele jongemannen onder hen trokken op de straat en plunderden allerlei winkels aan metrohalte Zwarte Vijvers. De lokale politie werd er overrompeld en kon weinig uithalen. Dit was het beeld dat moest vermeden worden. Politie, brandweer, openbaarvervoersdiensten en zelfs defensie zaten deze keer allemaal bij elkaar in een centrale hub alwaar informatie gedeeld werd en schermen continu camerabeelden vanop straat toonden.

Ook op straat zelf was men beter voorbereid. Er waren dubbel zoveel manschappen beschikbaar en het plein aan Zwarte Vijvers waar vorig jaar zoveel onrust was, stond deze keer vol met politie, uitgerust met honden. Samenscholingen werden er zelfs verboden. Eén zo’n bijna-samenscholing werd al snel opgelost nadat enkele agenten er met hun blaffende honden naar toe wandelden. De jongemannen stoven weg. Eén van hen riep nog vanuit een zijstraat: “Bande de sangliers! (bende everzwijnen, red.)”.

Politie maakt straten veiliger, maar kan duidelijk samenlevingsprobleem niet oplossen

Dat er een groot samenlevingsprobleem is in dergelijke buurten hebben de journalisten van Het Laatste Nieuws ook aan de lijve mogen ondervinden. Journaliste Stéphanie Romans en haar fotograaf bekeken de situatie op het plein vanop een afstandje, maar werden al snel benaderd door een jongen van 16 jaar “in een zwarte gewatteerde jas”. Hij zei hen: “Jullie kunnen weg, hoor. We hebben jullie herkend. […] Jullie zijn toch van la police?” Al snel werd de jongen vergezeld van tien andere handlangers, gezichten bedekt met een sjaal of kap. De journalisten werden verplicht om in hun auto te stappen terwijl de dreigende jongeman hun nummerplaat filmde en er vuurwerk onder de wagen rolde.

(Lees verder onder de tweet.)

Andere auto’s die effectief uitbrandden werden echter veilig aangepakt. De brandweer was er snel bij, en kon niet worden lastig gevallen omwille van een bijhorende politiebescherming. Mét resultaat: geen enkele hulpverlener is ‘s nachts aangevallen. “Toch blijft het triest dat die bescherming nodig is”, aldus brandweerwoordvoerder Walter Derieuw.

Ook bij Het Laatste Nieuws blijkt een minder optimistisch inzicht door te sijpelen. “Kan je tevreden zijn na een nacht met meer dan 200 arrestaties, 21 voertuig- en 75 vuilnisbakbranden en verscheidene gesloopte bushokjes?”, klinkt het. Brussels Brusselse hoofdcommissaris Olivier Slosse is het niet oneens: “We zijn […] niet in hoerastemming. Ik zou zeggen: we hebben een goed ‘nulpunt’ bereikt om op verder te werken.”

Lees ook:

Hoofdstad half slagveld na Brusselse “manier om te feesten”