De Schaarbeekse oud-schepen van Défi Said Köse is door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld wegens fraude. Hiervoor krijgt de progressieve politicus 15 maanden gevangenisstraf en vijf jaar met uitstel. Daarnaast legt de rechter hem een boete op van 13.000 euro en sprak een inbeslagname uit van 27.000 euro. Dat brengt la Dernière Heure.

Said Köse was tussen 2000 en 2017 schepen in Schaarbeek en was een vertrouweling van Bernard Clerfayt, de burgemeester van Schaarbeek, minister in Brussel en topman binnen DéFi. Sinds november 2015 was Köse het voorwerp van een juridisch onderzoek. De onderzoeksrechter beschuldigde Köse ervan fraude te hebben gepleegd bij het faillissement van BVBA Bati-Habillage, een bedrijf dat een restaurant beheerde.

Toen hij in verdenking werd gesteld voor schriftvervalsing en verduistering werd hij uit zijn partij gezet. Daarvoor had hij al laten weten niet mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen.

Waslijst aan inbreuken

De oud-schepen is nu veroordeeld voor dat verduisteren en die schriftvervalsing. De rechtbank strafte hem ook omdat hij het gebruik van bepaalde activa niet had gerechtvaardigd en omdat hij krediet had verleend ten nadele van openbare schuldeisers zoals de RSZ.

Tot slot werd de voormalige schepen gesanctioneerd omdat hij zich een bedrag van 10.000 euro had toegeëigend, niet had samengewerkt met de curator en de boekhouding van de vennootschap niet had bijgehouden. De feiten waarvan hij wordt beschuldigd zijn vastgesteld in een periode van september 2013 tot februari 2017.