In het noorden van Mali zijn vrijdag drie Belgische militairen gewond geraakt nadat ze met een voertuig op een improvised explosive device (IED) zijn gereden. Dat meldt het Belgisch leger. Geen van hen is in levensgevaar. Op 1 januari raakten bij een gelijkaardig geval in Mali nog drie Belgische soldaten lichtgewond.

“Één militair werd overgebracht naar een Frans militair hospitaal in Gao”, verduidelijkt Defensie in een persbericht. “Hij zal een ingreep aan de voeten ondergaan. De twee andere militairen, waarvan één een arm gebroken heeft, werden ter plaatse verzorgd.”

Volgens het Belgisch leger zijn de getroffen militairen buiten levensgevaar. Hun familie werd wel eerst ingelicht over het incident. Over de precieze omstandigheden van de ontploffing wil het leger niet communiceren. “Aangezien er een onderzoek lopende is en uit respect voor het privé-leven”, luidt het.

Vredesmissie

Het Belgische leger voert in Mali een vredesmissie uit die kadert in de operatie MINUSMA (Mission Multidimensionnelle Intégrée des Nations Unies pour la Stabilisation au Mali). Momenteel werken er 85 Belgische militairen. Het zijn vooral islamisten en jihadi’s die de regio onveilig maken.

Op 1 januari raakten bij een gelijkaardig incident met een bermbom (IED) ook drie militairen lichtgewond. De schade aan de pantserwagen was toen enorm.

Lees ook:

Leger geeft beelden vrij van effect bermbom op Belgisch voertuig