Geheel volgens traditie was Frankrijk ook dit jaar het toneel van nieuwjaarsrellen, brandende auto’s en aanvallen op de hulpdiensten door allochtone relschoppers. Doorheen het land werden honderden auto’s in brand gestoken.

Net als in de Belgische hoofdstad Brussel wordt tijdens oud en nieuw in vele Franse steden jaarlijks keet geschopt door Afrikaanse en Noord-Afrikaanse jongeren. Volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de Franse politie dit jaar zeker 400 mensen gearresteerd. In totaal werden 100.000 agenten ingezet.

220 auto’s in brand in Straatsburg

Over het algemeen waren er dit jaar minder incidenten dan de voorgaande jaren. Dat gold evenwel niet voor Straatsburg, waar er zeker 220 auto’s in brand werden gestoken. Dat zijn er dubbel zoveel als vorig jaar. Daarnaast werden brandweerlui twee maal in een hinderlaag gelokt en aangevallen. Sommige van de brandstichters in de stad waren nog geen twaalf jaar oud.

In Besançon werden 127 wagens in brand gestoken. Er werd brand gesticht in een ondergrondse parkeergarage, wat leidde tot een enorm inferno. De brandweer moest 18 uur vechten om het vuur onder controle te krijgen.

In Limoges werden 36 voertuigen in brand gestoken. Ook daar werden brandweerlui aangevallen. Ook in Toulouse, Vénissieux, Grenoble, Saint Etienne en het departement Vaucluse werden auto’s in brand gestoken. In Montpellier werd met een kalasjnikov geschoten. In Lattes werd een jonge vrouw dood teruggevonden met een kogel in haar hoofd.