In het Nederlandse Zutphen hebben handlangers van Omar L., een kopstuk van de beruchte Mocro-maffia, een grote ontsnappingspoging op touw gezet. Ze wilden Omar L. laten ontsnappen, maar dat mislukte. Dat meldt AD. Een voertuig ging bij de ontsnappingspoging in vlammen op. Vier mannen werden opgepakt. 

Omar L. behoort tot de kopstukken van de beruchte Mocro-maffia, die verantwoordelijk is voor tal van liquidaties. Vorig jaar werd hij veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor zijn betrokkenheid bij minstens twee liquidaties en drie pogingen tot liquidaties. 

Ontsnappingspoging

Vandaag probeerde een groepje handlangers van Omar L. om hem te helpen ontsnappen uit de gevangenis. Ze zouden geprobeerd hebben om de gevangenis binnen te dringen, maar dat mislukte. Een voertuig dat daarbij gebruikt werd is volledig in vlammen opgegaan. 

De handlangers vluchtten weg, maar konden even later na een wilde achtervolging alsnog gearresteerd worden. Zij zullen gestraft worden, maar Omar L. zelf kan voor zijn ontsnappingspoging niet bestraft worden volgens de Nederlandse wet. Minister Sander Dekker (VVD) kondigde vorig jaar aan daar verandering in te brengen, maar dat gebeurde tot op heden nog niet.

“In 2018 ontsnapte een gedetineerde uit de gevangenis door zich te verstoppen in een vuilniszak die door een handlanger naar buiten werd vervoerd. De handlanger werd vervolgd en veroordeeld wegens hulp bij ontsnapping, terwijl de gedetineerde niet strafrechtelijk kon worden aangepakt. Nu is hulp bij ontsnappen wél strafbaar. Maar ontsnappen zélf niet. Dat is onrechtvaardig en vind ik niet uit te leggen”, zei Dekker toen.