De sociale huisvestings­maatschappij Woonhaven is verplicht om na te gaan of een sociale huurder nog eigendommen heeft. Dat heeft een vrederechter beslist. Zo krijgt de Stad Antwerpen voor de derde keer gelijk bij de rechtbank. Dat meldt de Gazet van Antwerpen.

De Stad Antwerpen voert nu al enkele jaren het beleid om onderzoek te voeren naar leefloontrekkers die een tweede verblijf in het buitenland bezitten. Met succes, want ze kon op die manier al enkele frappante gevallen van sociale fraude vaststellen. Zo ontdekte men een man met 14 huizen in Marokko die een sociale woning kreeg in Antwerpen. Enkele maanden gelden ontdekte men dan weer dat een koppel met 4 flats en 16 bouwgronden een sociale woning kreeg.

Geen recht maar een plicht

Nu heeft een vrederechter beslist dat dergelijke onderzoeken niet alleen toegelaten zijn, maar zelfs een plicht. Aanleiding van die beslissing is een zaak waar de sociale huisvestingsmaatschappij Woonhaven een huurder voor de rechter daagde omdat die eigendommen had in het buitenland. Ze wilde de huurkorting terugvorderen die de man negen jaar lang heeft gekregen. Het gaat om zo’n 50.000 euro, inclusief de kosten van het onderzoek.

De rechter zei dat Woonhaven gelijk had en ging nog een stap verder. Volgens de rechter heeft een huisvestingsmaatschappij de plicht om onderzoek te doen naar eigendommen in het buitenland. “Dat past in haar opdracht om woningen te voorzien voor behoeftige gezinnen en alleenstaanden.

Antwerps schepen voor Sociale Zaken Fons Duchateau (N-VA) voelt zich gesterkt door de uitspraak van de vrederechter. “Het is de derde zaak die voor de rechter komt en de derde zaak die we winnen.

(lees verder onder de tweet)

Invoeren in Vlaanderen

De Vlaamse regering wil de succesformule van Antwerpen nu in heel Vlaanderen invoeren. 
Wij gaan ervoor zorgen dat elke sociale huisvestingsmaatschappij in Vlaanderen beroep kan doen op dergelijke partners. In verschillende landen binnen en buiten Europa kunnen die gaan controleren of iemand al dan niet een woning in eigendom heeft. En dan zal het aan de individuele huisvestingsmaatschappijen zijn om te beslissen of ze al dan niet beroep doen op die onderzoeksbureaus,” zei minister van Wonen Matthias Diependaele in oktober vorig jaar in Ter Zake.

De wachtlijsten voor sociale woningen zijn lang. Met een betere filter van wie er recht op heeft en wie niet, zouden de wachtlijsten korter worden en het rechtvaardigheidsgevoel groter. De linkse partijen huiveren er echter voor voor om een privépartner dergelijke vermogensonderzoeken te laten uitvoeren. Ze vinden dat die controle een overheidstaak is.