Hoewel quasi de gehele Vlaamse rechterzijde stevige problemen had met de nota’s van PS-voorzitter Paul Magnette, spreekt PVDA-kopstuk Raoul Hedebouw over een “uitverkoop van links”. “In die nota stond bijvoorbeeld niets over een vermogensbelasting”, stelt de flamboyante voorman van radicaal-links.

Van CD&V – waar Pieter De Crem de verlaging van de pensioenleeftijd bekritiseerde – tot het Vlaams Belang waar men de migratievoorstellen onder vuur nam; de voorstellen van Magnette werden bij de Vlaamse rechterzijde niet al te warm ontvangen. Toch waren ze volgens Hedebouw niet links genoeg. Sterker nog: volgens de PVDA’er was “de nota-Magnette […] een uitverkoop van links”. “In die nota stond bijvoorbeeld niets over een vermogensbelasting”, stelt hij tegenover Knack

Volgens Hedebouw willen evenwel niet alleen de Franstalige kiezers een bocht naar links. “Wij zitten nu aan 120.000 handtekeningen voor ons burgerinitiatief rond een minimumpensioen van 1500 euro en daarvan komt 60 à 65 procent uit Vlaanderen. Dus we wegen zeker op het politieke debat en op de federale formatie”, klinkt het.

PS tussen twee vuren

De Franstalige socialisten komen op die manier tussen twee vuren terecht. Enerzijds proberen Magnette en co Open Vld en CD&V te verleiden tot een gemeenschappelijk project, anderzijds proberen ze de PVDA (die veel invloed heeft verworven bij de socialistische vakbond FGTB) klein te houden met een links beleid. Dat Di Rupo eerder de grote invloed van de PVDA laakte bij de socialistische vakbond omschrijft Hedebouw als een “typisch staaltje PS-arrogantie”. “Hij heeft nog altijd niet begrepen dat de linkse beweging veel ruimer is dan de PS alleen”, stelt de radicaal-linkse politicus tegenover Knack.

Lees meer:

Informateurschap Magnette dood en begraven? De Crem schiet nota af