De rechtse Fremskrittspartiet stapte uit de Noorse regeringscoalitie, nadat de regering besloot om een jihadbruid terug toe te laten in het land. De Noorse premier Erna Solberg (Høyre) blijft aan als hoofd van een minderheidsregering.

Aanleiding voor de regeringscrisis is de terugkreeg van een jihadbruid naar Noorwegen. De vrouw vertrok in 2013 naar Syrië en verbleef daar in het gebied dat door Islamitische Staat beheerst werd. Ze zou daar twee keer getrouwd zijn en baarde daar eveneens haar twee kinderen. Tot het afgelopen weekend woonde ze in het kamp al-Hol, dat onder Koerdische controle staat.

Verzet tegen terugkeer jihadbruid

Zaterdag keerde ze terug naar Noorwegen met haar twee kinderen. Haar vijfjarige zoon zou ernstig ziek zijn en de moeder zou hem in Noorwegen willen laten behandelen. Ze werd in de luchthaven van Oslo gearresteerd op verdenking van lidmaatschap van Islamitische Staat. 

De Noorse Vooruitgangspartij (Fremskrittspartiet) verzette zich tegen de terugkeer van de vrouw – en de terugkeer van jihadbruiden in het algemeen. De partij opperde tevergeefs om de zoon in Noorwegen te laten behandelen, zonder de moeder te laten meekomen. “Ik heb ons in de regering gebracht, en nu haal ik de partij eruit”, zei partijleidster en minister van Financiën Siv Jensen. Volgens Jensen maakt de terugkeer van de vrouw het onmogelijk om nog in de regering te blijven.

De val van de regering leidt niet tot nieuwe verkiezingen. De Noorse premier Erna Solberg (Høyre) is van plan om voort te doen met een minderheidsregering.