De Belgische Special Forces group trekt aan de alarmbel. Naar aanleiding van een nieuwe aanval op onze soldaten in Mali, waarbij drie gewonden vielen, vraagt ze “hoogdringend een oplossing te vinden voor de onrechtvaardigheid en discriminatie waar zowat alle militairen, politiemensen en brandweerlui mee te kampen hebben.” Hiermee bedoelen ze de onbetaalbare kosten om zich te verzekeren. Dat staat te lezen op hun Facebookpagina.

Het probleem is dat verzekeringsmaatschappijen niet bereid zouden zijn om uitkeringen te voorzien voor bepaalde beroepsgroepen met hogere risico’s. Als gevolg hiervan zijn de premies erg hoog. Na een dodelijk parachuteongeval van iemand uit de Special Forces Group twee jaar geleden, ontspon zich een lange juridische strijd tegen de verzekeringsmaatschappijen.

Volgens de gespecialiseerde eenheid zijn het net militairen, politiemensen en brandweerlui die “beroepseigen risico’s” hebben en die “hun leven in de waagschaal leggen ter bescherming en verdediging van onze gemeenschap.” Daarom hebben zij nood aan een goede verzekering. De problemen zorgen er echter voor dat velen onder hen ofwel niet systematisch verzekerd zijn, ofwel torenhoge bij-premies moeten betalen om hun job te kunnen uitvoeren.

Politieke steun nodig

De beslissing over het toekennen en uitkeren van levensverzekeringen of schuldsaldo verzekeringen mag niet meer afhangen van de willekeur van de privé sector. Nabestaanden van zij die bereid waren hun leven te geven voor de maatschappij, weduwen en wezen, hebben recht op garanties van de overheid.”

De militairen van de Special Forces Group, die samen met de paracommando’s het Special Operations Regiment vormen, richten zich in hun bericht dan ook specifiek naar de verschillende politieke partijen en roepen hen op tot steun. Het aangekaarte probleem is intern al langer bekend. “Defensie heeft ondertussen concrete voorstellen uitgewerkt, maar deze oplossingen vragen politieke steun.” zo stellen ze.