Het geweld tegen christenen in Nigeria blijft toenemen. Daarbij bedenken de fanatieke islamisten van Boko Haram altijd nieuwe wreedheden om de overwegend katholieke bevolking te intimideren en te dwingen zich tot de islam te bekeren. Dat bracht Morning Star News.
 
Martha Bulus, een jonge Nigeriaanse katholieke vrouw, reed met haar twee bruidsmeisjes uit Gwoza, in de deelstaat Borno, naar huis. Onderweg werd de groep door terroristen van Boko Haram op de snelweg tussen Maiduguri en Yola tegengehouden. De islamisten sleepten haar en haar vrienden uit de auto’s en onthoofdden hen omdat ze katholiek waren.

Bloedbad op de snelweg

De vermoorde Martha Bulus zou op 31 december in haar woonplaats trouwen, een dorp in de staat Adamawa. Haar vriendinnen die ook onthoofd werden, gingen haar trouwgetuigen zijn.
De eerwaarde Naga Williams Mohammed, voorzitter van de lokale afdeling van de Christelijke Vereniging van Nigeria (CAN) zei dat er dezelfde dag, op de zelfde weg, 8 andere christenen vermoord zijn en twee christelijke vrouwen ontvoerd.

Ook priesters doelwit

Tevens ontvoerden onbekenden op 8 januari vier seminaristen in de staat Kaduna. Die waren zich aan het voorbereiden op het priesterschap. ‘Church in Need’ heeft hun namen en leeftijden gepubliceerd: Pius Kanwai (19 jaar), Peter Umenukor (23 jaar), Stephen Amos (23 jaar) en Michael Nnadi (18 jaar). Men neemt aan dat ook zij niet meer in leven zijn.

Islamisten viseren christenen

Een priester uit Maiduguri reageerde voor de pers:
“De situatie is verslechterd sinds 26 december, sinds een video van de brute executie van 11 christenen door de islamitische staat op sociale media werd verspreid. Als het Westen niet ingrijpt, riskeren we dat ze ons hier uitroeien. Onze mensen hebben het zwaar te verduren. Help ons alstublieft! Zwijg alstublieft niet over deze uitroeiingsoorlog die zich in alle stilte afspeelt.”

Golf van geweld

De moorden maken deel uit van een bredere golf van jihadistisch geweld die Nigeria overspoelt. Het land wordt geplaagd door de aanwezigheid van Boko Haram en de ISWAP. Die islamistische organisaties voeren geregeld aanvallen uit op christelijke gemeenschappen. Op kerstavond nog werden er 7 mensen vermoord en een jong meisje ontvoerd. Een dag later werden er, zoals hierboven vermeld, 11 mensen onthoofd. In 2019 werden meer dan 1000 christenen vermoord.