De NMBS heeft een nieuwe bestelling van treintoestellen geplaatst. Ze kocht een extra reeks M7-rijtuigen. Daar is echter een probleem mee. De instaphoogte van de toestellen is niet gelijk met de perronhoogtes. Hierdoor zullen de mensen die slecht te been zijn opnieuw problemen hebben om de trein te nemen. Dat meldt VRT NWS.

De oorzaak ligt, zoals bij zoveel zaken in België, bij de gebrekkige infrastructuur. De perronhoogtes zijn allesbehalve uniform waardoor de instap vaak kan verschillen. De NMBS heeft gekozen voor een type wagon die in het midden valt tussen de twee meest gangbare hoogtes. Dat is 63 cm en, meer concreet, altijd te hoog of te laag op de meeste perrons.

De beslissing heeft verregaande gevolgen, want dergelijke toestellen gaan algauw dertig jaar mee. Dit betekent dat mensen met een handicap, mensen met kinderwagens en heel wat oudere personen het nog lang lastig zullen hebben om de trein te nemen. In 2015 gaf de adviesraad voor personen met een handicap al eens het advies aan de NMBS om geen wagons type M7 aan te kopen. Dat advies blijkt nu in de wind geslagen te zijn.

Bij de NMBS zijn ze zich van geen kwaad bewust. Volgens NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman is wel degelijk rekening gehouden met personen met een handicap bij de bestelling van de M7’s. “Die M7’s zijn dubbeldekrijtuigen en zijn absoluut nodig om de stijging van het aantal passagiers op te vangen”, verdedigt de woordvoerder de aankoopbeslissing. “We gaan ervoor zorgen dat alle treinen een multifunctioneel rijtuig hebben, met een grote open ruimte met een aangepast toilet en aangepast intercomsysteem.” Echter, ook dat ene voertuig zal een opstaphoogte hebben van 63 cm en dus ook hier zullen mensen met mobiliteitsproblemen assistentie nodig hebben.

70 toegankelijke stations in gans België

In België zijn er 550 treinstations, slechts een 70-tal daarvan is nu al volledig toegankelijk voor mensen met een beperking. “Tegen 2025 willen we dat aantal verdubbelen tot meer dan 150 stations”, zegt de NMBS-woordvoerder. “Maar het gaat wel om de stations waar de helft van alle reizigers de trein neemt.

Bij de aanleg van nieuwe perrons engageert de NMBS zich er toe om ze ‘zoveel mogelijk’ de hoogte van 76 cm te geven, maar dat kost veel tijd en geld. Men vernieuwt de stadions a rato van 7 tot 10 per jaar.

Wie hulp nodig heeft om aan boord te geraken van een trein, kan op dit moment in 132 stations assistentie krijgen van NMBS-personeel. In 41 stations moet je daarvoor 3 uur op voorhand reserveren. In de 91 andere stations moet dat ten laatste 24 uur op voorhand.