Twee zogenaamde reddingsschepen van de ngo’s Sea-Watch 3 en Open Arms mogen met in totaal 237 illegale migranten aan boord aanmeren in een Italiaanse haven. Dat meldt anp. Sinds het aftreden van Matteo Salvini (Lega) als vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken kunnen en mogen ngo-schepen weer terecht in Italië. 

De problematiek van illegale bootmigratie vanuit Afrika naar Europa sleept al jaren aan en treft vooral landen gelegen aan de Middellandse Zee, zoals Italië. Met het aantreden van de rechtse Italiaanse regering en Matteo Salvini werden zogenaamde ‘reddingsschepen’ met illegale migranten echter consequent geweigerd. Hun modus operandi zou immers de laatste, cruciale schakel zijn in een keten van mensensmokkel, zo argumenteerde hij. 

Italië verwelkomt illegale migranten

Omdat de ngo’s niet langer in Italië terecht konden, stopten zo goed als alle ngo’s hun missies op de Middellandse Zee en vond een forse daling plaats van het aantal toekomende illegale migranten. Maar sinds de val van de Italiaanse regering en het aftreden van Italiaans minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini vond een serieuze koerswijziging plaats in Italië, met ook gevolgen voor de missies op de Middellandse Zee.

Al snel bleek immers dat onder de nieuwe, linksere Italiaanse regering ngo-schepen terug welkom waren. Tal van ngo’s startten hun missies dan ook terug op en zijn terug actief op de Middellandse Zee. Twee van die ngo’s haalden de voorbije dagen 237 illegale migranten aan boord van hun schip. Italië heeft hen nu ook officieel toestemming gegeven om aan te meren in een Italiaanse haven.