De Nederlandse justitie heeft alweer een flinke blunder gemaakt. De kroongetuige in de grote zaak tegen de mocromaffia verkeert al maanden in levensgevaar. Zijn broer én zijn advocaat werden zo al geëlimineerd door bendeleden. Toch heeft het Nederlandse gerecht per ongeluk – en opnieuw – zijn foto verspreid. Het is inmiddels de tweede maal dat dit is gebeurd. Dat meldt het Nederlandse Algemeen Dagblad.

De zaak draait rond de mocromaffia-baas Ridouan Taghin die inmiddels is aangehouden. Een doorbraak in de zaak was het overlopen van voormalige drugscrimineel Nabil B. naar justitie. Hij werd kroongetuige, maar niet zonder gevaar voor eigen leven. Een fikse beloning staat op zijn hoofd en eerder werden al zijn broer Reduan net als zijn zijn advocaat Derk Wiersum in september vermoord.

Vervelend was het dan ook in april toen het Nederlandse OM zich moest excuseren: Het had een foto van Nabil B. toegevoegd aan de dossiers van de verdachten in deze zaak, die ze kunnen raadplegen. “Talloze politiemensen en mensen van het gerecht zijn betrokken bij de verspreiding van die dossiers”, klonk het toen bij B. zijn advocaten. “Niemand heeft zijn vinger opgestoken en gezegd: ’Is dit wel ok?’ Het is niet de eerste keer dat het Openbaar Ministerie meer oog heeft voor de opsporing dan voor de veiligheid van de familie van de kroongetuige.”

Gaat Nederland slecht om met mocromaffia en hangend proces? Voormalige advocaat Nabil B. vindt alvast van wel

Enkele maanden later, net voor 2020, blijkt dezelfde fout opnieuw te zijn uitgevoerd. In de week voor kerst zijn er via een DVD-schijf aanvullingen in het strafdossier verstuurd, waar opnieuw een foto van kroongetuige Nabil B. in bleek te zitten. Het gaat zelfs om dezelfde foto als de vorige keer.

Voor B. is het niet alleen gevaarlijk – want de mocromaffia aast op zijn leven, maar ook bijkomend juridisch vervelend, want hij vindt niemand meer die hem nog wil vertegenwoordigen. Zijn laatste advocaat trok zich onlangs terug. Die was ontevreden met de manier hoe de Nederlandse justitie omsprong met de veiligheid van B. en zijn omgeving. Dat betekent echter dat de kroongetuige in de zaak geen vertegenwoordig heeft, terwijl in enkele dagen tijd een uitvoerige reeks verhoren van de getuige op de agenda staan.

De 41-jarige Ridouan Taghi wordt onder meer verdacht van betrokkenheid bij en opdracht geven tot verschillende moorden. Hij werd eerder deze maand opgepakt in Dubai. Jarenlang wist hij uit handen van politie en gerecht te blijven, terwijl al zijn handlangers wel werden gevat. Het Nederlandse gerecht vermoedde al een tijd dat hij in de Golfregio in het Midden-Oosten verbleef.

Lees ook:

Mocromaffia-kopstuk Ridouan Taghi opgepakt in Dubai