Zes Antwerpse Syriëstrijders, die al veroordeeld waren voor terrorisme, zijn door het Brusselse Hof van beroep geschrapt als Belgen. Ze bezitten ook de Marokkaanse nationaliteit. Het is de eerste keer dat de nationaliteit afgenomen wordt van terroristen die spoorloos zijn. Dat brengen Het Laatste Nieuws, De Morgen, De Standaard en Het Nieuwsblad.

De zes mannen waren militanten voor Sharia4Belgium. In 2015 veroordeelde de rechtbank ze bij verstek wegens terrorisme. Op dat moment was het echter nog onmogelijk om hun nationaliteit af te nemen. Daarvoor moest een aparte procedure opgestart worden. Bijkomend probleem was dat hun verblijfplaats onbekend was. Het is onzeker wat er zal gebeuren indien iemand van de groep toch nog in België zou verschijnen. Het gaat om de broers Ali en Said El Morabit, Ilyass Boughalab, Bilal Elhamdaoui, Fouad Akrich en Azdine Tahiri. Ze werden allemaal snel Belg tussen 2000 en 2002.

Het is nog steeds onduidelijk waar de meeste van hen zich nu bevinden. Mogelijk zijn er een paar gesneuveld in Syrië, maar echt zeker is het niet geweten. Van Azdine Tahiri weet men dat hij gevangen zit bij Syrische Koerden. Zijn vrouw, die ook de Nederlandse nationaliteit bezat, maar die ook zag ingetrokken worden, werd door de Turkse regering toch gewoon naar Nederland gestuurd.

Twintig 

Met deze zes erbij zijn nu zo’n twintig terroristen hun Belgisch paspoort verloren. Een bescheiden aantal, aangezien België hofleverancier was voor terroristen in Syrië. Officieel zijn er 457 Syriëstrijders vanuit België vertrokken.

De beslissing waarmee de zes hun nationaliteit verliezen, wordt vandaag in een aantal kranten gepubliceerd. Justitie is verplicht om dat te doen, omdat de zes hun nationaliteit bij verstek zijn kwijtgeraakt. Omdat ze geen adres meer hebben in ons land, hebben ze ook geen kennis kunnen nemen van de beslissing. Als de zes binnen de acht ­dagen geen verzet aantekenen, wordt de beslissing definitief.

Het is juridisch wel nieuw terrein aangezien de procedure zonder tegenspraak verliep. Hierdoor is het onduidelijk wat er zal gebeuren indien er verzet of beroep zou aangetekend worden tegen de uitspraak.