Shifa al-Nima wordt ervan beschuldigd de vernietiging van verschillende erfgoedsites in Mosoel bevolen te hebben. Hij werd donderdag gearresteerd door de Iraakse veiligheidsdiensten. De moefti is zo dik dat hij in de laadbak van een pick-uptruck moest worden afgevoerd.

Shifa al-Nima werd donderdag in Mosoel opgepakt door een speciale eenheid van de Iraakse politie. Volgens de Iraakse politie stond de zwaarlijvige moefti bekend omwille van zijn extremistische preken namens Islamitische Staat. “Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste leiders van ISIS en was verantwoordelijk voor het uitgeven van fatwas die leidden tot de moord op geleerden en geestelijken”, klinkt het.

Moefti beval vernieling van cultureel erfgoed

Al-Nima zou via een fatwa onder meer de vernieling van het graf van de profeet Yunus in Mosoel hebben bevolen. Volgens de plaatselijke bewoners was hij een grote voorstander van de vernieling van het culturele erfgoed van de stad.

Op foto’s is te zien hoe de moefti enorm dik is geworden; hij zou enkele honderden kilo’s wegen. Om hem af te voeren moesten de veiligheidsdiensten hem in de laadbak van een pick-uptruck leggen. Het is onduidelijk hoe men hem uit zijn schuilplaats gekregen heeft.