Het Frans ministerie van Binnenlandse heeft net voor het weekend de misdaadcijfers voor 2019 vrijgegeven. En die zijn verontrustend. Gewelddadige misdaden zijn fors toegenomen in Frankrijk, met 12% meer aanrandingen en 8,5% meer moorden. Dat brengt Le Figaro.

De minister van Binnenlandse zaken van Frankrijk, Christophe Castaner heeft in alle luwte de criminaliteitscijfers vrijgegeven via zijn statistische dienst van SSMI. Dit in de hoop dat er weinig ruchtbaarheid aan gegeven zou worden. De gemeenteraadsverkiezingen zijn niet ver af meer in Frankrijk.

(lees verder onder de tweet)


Nadat 2018 al een verslechtering kende van de criminaliteitscijfers, zet die trend zich in 2019 nog verder. Men stelt bovendien vast dat die verslechtering over het hele land vast te stellen is. Frankrijk zakt opnieuw tot het niveau van 40 jaar geleden. Volgens een rapport van de Franse gerechtelijke politie, is het aantal moordpogingen de laatste 10 jaar met 79% toegenomen.

Alle regio’s slechter

Alle Franse regio’s kennen stijgingen in het aantal verkrachtingen, geweld en seksuele aanrandingen, maar vooral Corsica, Centre-Val-de-Loire, Auvergne-Rhone-Alpes, en Nouvelle-Aquitaine springen in het oog.

Opvallend, ondanks de voortdurende betogingen van de ‘gilets jaunes’ en het record aan in brand gestoken wagens op nieuwjaar, is het vandalisme met 1% gezakt in het land.