Momenteel patrouilleren er zo’n 415 militairen in de Antwerpse en Brusselse straten, een aantal dat Defensieminister Philippe Goffin (MR) wil verminderen tot 200 en 100 in reserve. Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) reageert verbaasd. Op de ministerraad, waar men de inzet van de militairen maandelijks bespreekt, is het voorstel volgens de woordvoerder van De Crem nog niet gepasseerd”.

Doordat de militairen, door te patrouilleren in de straten, belangrijke trainingsmogelijkheden verliezen wil Defensie de inzet van de soldaten in de Belgische straten beperkt houden. In een reactie op deze verzuchting kondigde Didier Reynders (MR), de voorganger van Goffin, alvast een vermindering van het aantal patrouillerende militairen aan, een belofte die niet werd gehouden. 

Ook Goffin bepleit een reductie van het aantal patrouillerende soldaten. Zo wil de Franstalige liberaal van 415 naar 200 militairen op straat gaan. Tevens mikt hij op een reserve van 100 militairen. 

De Crem en De Wever verbaast

Een reductie van het aantal militairen op straat zorgt ervoor dat de politie extra taken moet opnemen, de bevoegdheid van De Crem. Opmerkelijk: de christendemocraat is verbaasd door de belofte van Goffin. “Die beslissing wordt maandelijks hernieuwd in de ministerraad”, klinkt het bij het kabinet van de minister van Binnenlandse Zaken. “De vraag om minder militairen in te zetten is daar bij mijn weten nog niet gepasseerd”, stelt de woordvoerder van De Crem tegenover Het Nieuwsblad.

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) schaart zich evenmin achter de belofte van Goffin. De reden? Het verhoogde dreigingsniveau voor de joodse gemeenschap. Tevens hebben de patrouilles volgens de Antwerpse burgemeester een groot nut. “De internationale context is niet van die aard dat we de bewaking zomaar kunnen stopzetten”, stelt woordvoerder Johan Vermant tegenover Het Nieuwsblad