Deze morgen arresteerde de Italiaanse politie 94 mensen bij een grootschalige actie. De verdachten maakten deel uit van een witwasoperatie geleid door de Italiaanse maffia. Ze zouden voor miljoenen euro aan Europese landbouwsubsidies gefraudeerd hebben. Dat brengt Reuters.

Volgens de openbaar aanklager werd de frauduleuze operatie georchestreerd door twee maffiaclans uit Oost-Sicilië. Tussen 2010 en 2017 ontvingen ze minstens 5,5 miljoen euro landbouwsubsidies. Soms zelfs voor grond die ze niet eens bezaten. Zo waren bepaalde stukken land zelfs bezit van de Italiaanse overheid, zoals het natuurgebied van Nebrodi.

Naast de leiders van de twee families werden er ook lokale ondernemers, een burgemeester, een boekhouder en een aantal ambtenaren die boeren hielpen bij het verwerven van Europese steun, opgepakt. Zo’n 150 bedrijven werden geconfisqueerd.

Niet traditioneel

In het arrestatiebevel schreef rechter Sergio Mastroeni dat “de maffia er zoveel macht heeft, dat ze 15 hectare land via een simpel telefoontje kon verwerven. Mensen bedreigen was niet eens nodig.” “Als je deel uitmaakt van de maffia, hoef je enkel maar je naam te vermelden, indien nodig kan je nog meegeven dat je net vrij bent gekomen uit de gevangenis.” De zwendel kon plaatsvinden dankzij de “principeloze steun van ambtenaren en bedienden, die de maffia binnen brachten in het systeem van publieke uitkeringen en wisten hoe ze de lakse controles moesten omzeilen.”

Volgens de Italiaanse minister van Landbouw, Teresa Bellanova, bewijst dit dat de Siciliaanse maffia meer is dan het traditionele beeld van drugsmokkelaars en afpersers. Ook het misbruik van subsidies is iets waar ze zich mee bezig houden.