De intentie van prins Harry en Megan, de hertogin van Sussex, om afstand te nemen van de Britse monarchie en “financieel onafhankelijk” te worden ‘inspireert’ het Vlaams Belang. Zo willen de rechts-nationalisten dat ook prinses Astrid en prins Laurent er een voorbeeld aan nemen. Meer concreet dient het Vlaams Belang een wetsvoorstel in om de dotaties aan deze leden van het koninklijk huis in te trekken. “Deze dotaties ‘met een persoonlijk karakter’, louter en alleen omdat men koningskind is, zijn niet alleen in strijd met de gelijkheidsbeginsel maar vallen ook democratisch niet te verantwoorden”, stelt Vlaams Belang-Kamerlid Wouter Vermeersch in een persbericht.

De ‘Megxit‘, het vertrek van prins Harry en Megan, de hertogin van Sussex, omschrijven de rechts-nationalisten als “moedig”“We horen het de Coburgs nog niet snel zeggen”, klinkt het. Net zoals Harry en Megan, maken prinses Astrid en prins Laurent amper kans op de troon.

Nochtans krijgen zowel Astrid als Laurent een dotatie, iets waar de Vlaams-nationalisten zich aan storen. “Deze dotaties ‘met een persoonlijk karakter’, louter en alleen omdat men koningskind is, zijn niet alleen in strijd met de gelijkheidsbeginsel maar vallen ook democratisch niet te verantwoorden”, klinkt het bij Vermeersch.

Dotatie voor Laurent en Astrid? “Niet meer te verantwoorden”

Het Vlaams Belang dient een wetsvoorstel in om deze dotaties te schrappen. “De broer en zus van de koning hebben geen recht op een dotatie. Deze dotaties werden door een gewone wet toegekend, ze kunnen dus ook door een gewone wet weer worden ingetrokken”, klinkt het bij Vermeersch.

Volgens het Vlaams Belang-Kamerlid valt de huidige dotatieregeling “democratische en financieel niet meer te verantwoorden”. In andere Europese koningshuizen zoeken de leden van de koninklijke familie hun eigen weg. Ze worden niet onderhouden met het geld van de belastingbetaler. Het is bovendien een publiek geheim dat de financiële regelingen met de Belgische Staat mee aan de basis liggen van het fortuin van de Coburgs”, aldus Vermeersch in een persbericht.