Afgelopen jaar is er meer dan 60 ton cocaïne onderschept in de Antwerpse haven. Dat is maar liefst een kwart meer dan het jaar hiervoor. Antwerpen bevestigt hiermee haar reputatie als ‘cocaïne-hoofdstad van Europa’. De cijfers werden meegegeven door de douane en minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) en VRT NWS. De drugs kwam ook vorig jaar voornamelijk uit Colombia, Ecuador en Brazilië.

De onderschepte cocaïne-invoer bereikt hierdoor een nieuw hoogtepunt. Sinds 2013 is de ondergeschepte harddrugs alleen maar gegroeid, van 4,7 ton in ’13 naar 61,8 in 2019. Ter vergelijking: in Rotterdam werd vorig jaar 38,3 ton cocaïne gevat. Naast cocaïne werden er nog tal van drugshoeveelheden in beslag genomen: 1,8 ton heroïne, 504 kilogram marihuana en 1,1 ton andere verboden middelen. Wat heroïne betreft is het een stuk minder dan in 2018 (4,4 ton). Ook marihuana werd minder onderschept (16,8 ton in ’18).

Antwerpen blijft grootste cocaïnehaven van Europa

Belangrijk om te weten is dat het aandeel onderschepte cocaïne slechts een fractie is van wat daadwerkelijk in ons land binnenkomt. Daarbij wordt – omwille van logistieke beperkingen – slechts 1 tot 2 procent van alle containers gecontroleerd. De douane zou dit cijfer willen opdrijven, maar voorlopig is het nog wachten op technologische innovaties. Op termijn wil men álle containers controles door middel van risicoanalyses, e-nose en artificiële intelligentie.

Dat Antwerpen belangrijk is voor de cocaïne-wereld bleek nog maar eens uit het afgelopen en uitgebreid geweld afgelopen jaar. Tal van granaataanslagen en schietpartijen stapelden zich op in de loop van het jaar, waarvan bij het leeuwendeel wordt vermoed dat ze te maken hebben met de cocaïne-oorlog tussen rivaliserende ‘mocromaffia’-bendes.

Deze gewelddadige drugsoorlog teistert Antwerpen nu reeds jaren. Eind 2017 bleek na een VRT-reportage van Pano nog maar eens hoe ernstig de drugproblematiek in Antwerpen is. De Vlaamse havenstad werd in 2016 al genoemd als grootste cocaïnehaven van Europa. Allochtone bendes met Marokkaanse wortels – in Nederland vaak betiteld als de ‘Mocromaffia’ – zoals ‘de Turtles’ en ‘de Mixers’ domineren deze lucratieve en clandestiene drugshandel.