Het Franse rechtsnationalistische kopstuk Marine Le Pen (RN) kondigt aan dat ze opnieuw kandidaat is om president te worden in de presidentsverkiezingen van 2022. Dat schrijft Le Figaro.

“Ik heb dit overwogen en mijn besluit is genomen. Ik bereid me voor op de presidentsverkiezingen”, zei Marine Le Pen, partijleidster van Rassemblement National. Ze heeft het over een “project van nationale eenheid, […] een groot verenigend project dat de Fransen kan samenbrengen waar ze ook vandaan komen, een project van grote omwenteling om het land weer recht te krijgen”.

Derde poging voor Le Pen

Het is de derde keer dat Le Pen een gooi doet naar het hoogste ambt in Frankrijk, in 2012 en 2017 kwam ze ook al op. In 2017 lukte het haar om door te stoten naar de laatste ronde, maar ze moest de duimen leggen tegen huidig president Emmanuel Macron (LREM).

Le Pen geeft al vroeg het strafschot voor de campagne, aangezien de verkiezingen pas over twee jaar plaatsvinden. “Aangezien Emmanuel Macron zelf de […] campagne heeft gelanceerd, laat ik hem niet alleen opkomen”, zei Le Pen. In maart zijn het wel gemeenteraadsverkiezingen in Frankrijk. Le Pen hoopt ontgoochelde kiezers van zowel de linker- als de rechterzijde te verleiden.