De twintigjarige Rayan V. is veroordeeld tot twee jaar voorwaardelijk door de Brugse rechtbank. Deze zomer heeft de jonge man in het station van Oostende, dat vol reizigers zat, met een pistool geschoten. De procureur had vijf jaar effectief gevraagd, maar volgens de rechter is het niet bewezen dat de jongeman, een gekende drugsdealer, iemand wou doden. Dat brengt Het Nieuwsblad.

Op 24 juli rond 18.30 uur kreeg Rayan V. (20), die reeds bekend stond wegens drugsfeiten, ruzie met een zekere Ali B. aan het station van Oostende. Die laatste verdacht er de Bredenaar van zijn voordeur te hebben beschadigd en graaide zijn rugzak mee als onderpand voor de herstelkosten.

De discussie verplaatste zich naar de stationsloketten waar de twee slaags raakten. Plots greep Rayan V. naar een pistool die hij bij zich had. Hij vuurde twee keer in een vol station richting Ali B., maar de kogels boorden zich in de grond. Ali B. zette het op een lopen maar Rayan V. ging hem achterna en loste nog een schot. Hierop sloeg de Bredenaar zelf op de vlucht en sprong hij in de nabije dokken om aan de politie te ontkomen. Zonder succes, de politie kon hem toch arresteren.

Moeilijker om te missen

Dit had veel erger kunnen aflopen”, zei de procureur in de Brugse rechtbank. “Het station liep vol ouders met kinderen die van het strand kwamen. Er heerste paniek en op de camerabeelden was te zien hoe een meisje naar haar been greep. Vermoedelijk werd ze geraakt door een kogelhuls.

De procureur vorderde vijf jaar effectieve celstraf voor Rayan V. wegens poging tot doodslag. Volgens zijn advocaat Yen Buytaert had hij geen oogmerk om te doden. “Mijn cliënt mikte naar de grond”, pleitte Buytaert. “Mocht hij het slachtoffer dood hebben gewild zou hij op de torso of het hoofd hebben gemikt. Hij stond zó dicht bij het slachtoffer dat hij bijna moeite moest doen om hem te missen.” Volgens Buytaert werd V. door het slachtoffer uitgedaagd. “Die gedroeg zich zodanig agressief dat mijn cliënt ten einde raad naar dat pistool greep. Daar heeft hij zeer veel spijt over.” Buytaert drong aan op een voorwaardelijke straf, maar de procureur was daar niet voor te vinden. “De beklaagde moet een duidelijk signaal krijgen dat we niet in de Far West leven.

Toch volgde de rechter donderdag de stelling van meester Buytaert en oordeelde hij dat er geen sprake was van een oogmerk om te doden. Hij veroordeelde Rayan V. tot twee jaar voorwaardelijke celstraf. Een opvallend milde straf.

Gekende drugsdealer

Dader Rayan V. is geen onbekende voor het gerecht. In juni nog maar, was hij betrokken in een andere zaak. Iemand had hem achtervolgd met een luchtdrukpistool en in zijn oog geschoten. Hij zou voor 80% blind zijn op dat oog. De dader van die schietpartij verklaarde dat hij dat deed om Rayan een lesje te leren. Die verkocht immers drugs aan zijn minderjarige broer. Rayan V. stelde zichzelf toen geen burgerlijke partij.