PS-voorzitter Paul Magnette hakte vandaag de knoop door: een regering met en N-VA én de Franstalige socialisten komt er (voorlopig) niet. “Op een bepaald moment heeft het lang genoeg geduurd”, citeert BELGA de PS-topman na het partijbureau van de Franstalige socialisten. N-VA-voorzitter De Wever stelde eerder vandaag, in een reactie op de verwijten van Waals minister-president Elio Di Rupo (PS), dat hij de indruk heeft dat de Franstalige socialisten “geen regering met een meerderheid in Vlaanderen willen, maar een regering waarin zij de baas kunnen spelen”.

Met uitzondering van het informateurschap van Magnette zelf en een mislukt tactiekje van MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez, werd er tijdens alle formatiepogingen getracht om N-VA en PS dichter bij elkaar te brengen. Veel succes heeft dat (voorlopig nog) niet opgeleverd. Dat hoeft evenwel niet te verwonderen. Zo jaagt de PVDA in Wallonië de PS op en het Vlaams Belang in Vlaanderen de N-VA, iets wat de marge voor toegevingen vermindert.

Vandaag, na het partijbureau van de Franstalige socialisten, doet Magnette de deur voor de Vlaams-nationalisten dicht. “We hebben meer dan dertig vergaderingen gehad met de N-VA en dat leidt tot niets”, citeert BELGA de PS-topman. Magnette – die steeds een voorstander is geweest van een regering zonder N-VA – schuift meteen de zwarte piet door naar de Vlaams-nationalisten. “Wij hebben voorstellen gedaan, compromissen voorgesteld, maar de N-VA blijft bij haar programma”, klinkt het.

“Aan de PS moet men niet vragen om een rechtse politiek te voeren”

Verder onderhandelen met de Vlaams-nationalisten heeft volgens Magnette “geen zin”. “Als we vaststellen dat het onmogelijk is, moeten we andere pistes proberen te onderzoeken”, klinkt het. “Als men een regering zonder de PS wil vormen, dat men dat maar doet, maar aan de PS moet men niet vragen om een rechtse politiek te voeren”, stelt de PS-topman tegenover BELGA.

Hoewel De Wever nog niet heeft gereageerd op de uitspraken van Magnette, klonk hij eerder vandaag geagiteerd over de opmerkingen van Di Rupo. “Ik heb de indruk dat zij geen regering met een meerderheid in Vlaanderen willen, maar een regering waarin zij de baas kunnen spelen”, verklaarde De Wever. Dat CD&V coalitiepartner N-VA (nog) niet wil lossen, kon De Wever dan weer wel smaken. “Ik ben hen daar dankbaar voor. Dat kan ik niet van alle partners zeggen”, aldus De Wever.