De luchtmachtbasis van Koksijde zal binnenkort omgetoverd worden tot een asielzoekerscentrum. Eind deze maand of begin volgende maand zullen er 300 asielzoekers ondergebracht worden. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Vanwege de grote instroom van asielzoekers zoekt de regering naar alternatieve oplossingen. 

In tegenstelling tot andere Europese landen, blijft de instroom van asielzoekers in ons land stijgen. Asielzoekers worden tijdens hun asielprocedure in een asielcentrum geplaatst of krijgen een OCMW-woning ter beschikking, maar die zijn inmiddels bijna allemaal volzet in ons land. Daarom moesten de afgelopen weken en maanden tientallen asielzoekerscentra (opnieuw) geopend worden en werden zelfs vakantieparken gevraagd om hun parken open te stellen voor asielzoekers. 

Koksijde aan de beurt

Eind december vroeg bevoegd minister Maggie De Block (Open Vld) het gemeentebestuur van Koksijde om de luchtmachtbasis in de gemeente open te stellen voor 400 asielzoekers, maar burgemeester Marc Vanden Bussche (Open Vld) stond weigerachtig tegenover dat idee. Vandaag vond overleg plaats tussen de twee liberalen, met als gevolg dat de luchtmachtbasis nu alsnog een asielzoekerscentrum wordt.

“We blijven erbij dat zo’n groot aantal te veel is voor één gemeente”, aldus burgemeester Marc Vanden Bussche. “Een spreiding blijft een veel betere oplossing. We stelden voor om de lokale opvanginitiatieven van vroeger opnieuw te activeren maar dat was volgens de minister op korte termijn niet haalbaar. Daarom doen we water bij de wijn. In plaats van de voorgestelde 400 tot eind dit jaar, zijn het er nu 300 tot eind juni.”

Burgemeester Vanden Bussche hoopt dat de politie mankracht genoeg heeft voor de toename aan werk. “Die mensen zullen de komende maanden op hun tandvlees zitten maar het kan blijkbaar niet anders. Vlaams minister van Integratie Bart Somers zal ons steunen. En van de federale politie kregen we de belofte dat ze zullen helpen monitoren. We doen er alles aan om het veilig te houden door kort op de bal te spelen ondanks het personeelstekort waarmee onze politie nu al te kampen heeft.”

Reactie Sander Loones (N-VA)

N-VA-gemeenteraadslid in Koksijde Sander Loones klaagt het lakse beleid van De Block aan. “In verschillende gemeenten worden nu de gevolgen van het asielbeleid van mevrouw De Block duidelijk. Aan een sneltempo worden opvangplaatsen geopend. De extra asielfactuur loopt al op tot meer dan € 220 miljoen. Dit bedrag komt dus bovenop het budget dat normaal al voor asielopvang is voorzien”, aldus Loones. 

Loones hoopt dat De Block een andere koers zal varen, één die meer lijkt op die van voormalig minister van Asiel en migratie Theo Francken (N-VA). “De instroom van asielzoekers dient onder controle te worden gebracht. En de terugkeer van mensen zonder papieren moet worden opgedreven. Mevrouw De Block moet daarom terugkeren naar het kordatere beleid van haar voorganger Theo Francken.”