De vermeend extremistische moskee Al Ishaan in Leuven is woensdagochtend geviseerd door vandalen. Er zijn nog geen verdachten, vertelt de Leuvense politie aan BELGA. De moskee kwam de afgelopen maanden veel in het nieuws wegens ophef rond salafistische en andere extreme islamitische opvattingen. Even hing de moskee ook een schorsing boven het hoofd vanwege de Vlaamse regering, maar integratieminister Bart Somers (Open Vld) wees dit echter van tafel

In de nacht van dinsdag op woensdag – op oudejaarsnacht dus – hebben vandalen beschadigingen toegebracht aan de lokalen van moskee Al Ihsaan langs de Kolonel Begaultlaan in Wilsele, deelgemeente van Leuven. De hoofdingang werd bespoten met graffiti en de glazen toegangsdeur werd vernield met een baksteen. Moslims die toestroomden voor het ochtendgebed ontdekten woensdag de vernielingen.

De politie kwam ter plaatse om vaststellingen te doen en een proces-verbaal op te stellen. “Er zijn nog geen verdachten. We zetten het onderzoek voort”, zegt de woordvoerder van de Leuvense politie aan BELGA. Bij de moskee zijn ze uiteraard weinig tevreden met het voorval, “net tijdens deze belangrijke feestdagen waarin verbinding centraal staat”.

Al Ihsaan-moskee in Leuven één van de meest besproken islamitische gebedshuizen in Vlaanderen

De Al Ihsaan-moskee is al meermaals in de belangstelling gekomen. Het zou een broeihaard zijn voor moslimradicalisme en salafisme. Voormalig minister-president Liesbeth Homans (N-VA) startte afgelopen zomer de procedure om de erkenning van de moskee in te trekken. Dat gebeurde op basis van informatie van de Staatsveiligheid. Doorn in het oog was onder meer een hulpimam die gesuggereerd had om vrouwen “die zich misdragen” een “lichte tik te geven met een miswak (een dun takje dat dient om de tanden te poetsen, red.)”.

Homans’ besluit werd echter eerder deze maand teruggefloten door minister van Samenleven Bart Somers (Open Vld). Hij vond geen “elementen meer die aanleiding kunnen geven tot een opheffing van de erkenning”.

Lees ook:

Leuven: Al Ihsaan-moskee riep ook op kinderen te slaan als ze niet bidden