Op 1 januari reed een voertuig van het Belgische contingent van MINUSMA (Mission Multidimensionnelle Intégrée des Nations Unies pour la Stabilisation au Mali) op een improvised explosive device (IED). Er raakten drie soldaten lichtgewond, maar de schade aan het voertuig was groot. Vandaag heeft het Belgisch leger de beelden vrijgegeven. Dat meldt HLN.

Het ongeval vond plaats rond 11.10u, Belgische tijd. De voertuigen vertrokken in een colonne van acht vanuit Tessit naar het kamp in Gao, Mali. Het getroffen voertuig, een Dingo, dit is een pantserwagen die maximaal acht personen kan vervoeren, reed voorop. Van de acht militairen aan boord, raakten er als bij wonder slechts drie lichtgewond. Na een kort verblijf in het hospitaal gaven de drie militairen te kennen dat ze hun opdracht in het land verder wilden uitvoeren. Ze zijn volledig hersteld.

Het voertuig zelf werd vernietigd. Het motorblok werd meer dan 48 meter verderop teruggevonden en zowat de hele voorkant van het voertuig is weggeblazen. Het incident heeft aangetoond dat het voertuig zijn inzittenden goed kan beschermen. De Dingo’s en Piranha’s zijn de enige Belgische militaire voertuigen met een degelijke bescherming tegen IED’s.

Budget nodig

Er is een vernieuwingsprogramma om de andere voertuigen op te zorgen dat de andere voertuigen dezelfde bescherming kunnen bieden“, vertelt fregatkapitein Carl Gillis, hoofd van de divisie Operaties bij Defensie. Met een regering in lopende zaken kan daar momenteel echter geen budget voor vrijgemaakt worden. “We verliezen tijd …“, gaat Gillis verder. “De veiligheid van onze militairen is geen lopende zaak. Een nulrisico bestaat niet, maar het moet wel beheersbaar blijven. We moeten de overlevingskansen van onze militairen verhogen met het gepaste materieel.”

De Belgische pantserwagen reed op het moment van de ontploffing voorop in een internationaal konvooi van acht voertuigen. Er moest heel vaak lokaal een kleine zijweg worden genomen omdat de hoofdweg niet berijdbaar was door natuurlijke omstandigheden. “Op een van die zijwegen lag een bermbom ingegraven”, liet Gillis optekenen aan HLN.

 “Ook de reactie ter plaatse op het ongeval toont waarom onze internationale samenwerking zo belangrijk is. Een Roemeense helikopter is de gewonden komen evacueren, de Duitsers beveiligden de situatie op de grond en een Sloveense heli gaf dekking vanuit de lucht. Tegen de avond waren alle voertuigen uit het konvooi terug in de basis in Gao.”

Minusma

Momenteel werken in Mali 85 Belgische militairen voor de MINUSMA. In 2019 werden daar 180 gelijkaardige incidenten gerapporteerd. Het zijn vooral islamisten en jihadi’s die de regio onveilig maken.

Het federaal parket heeft een terrorisme-onderzoek tegen onbekenden geopend naar aanleiding van het incident, en stuurt enkele mensen ter plaatse voor onderzoek. Het vernielde voertuig zal, indien mogelijk, overgebracht worden naar België voor eventueel verder onderzoek.