De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz (ÖVP) zal ook in zijn nieuwe rooms-groene coalitie de strenge lijn op vlak van migratie aanhouden. Dat onderstreept hij in een interview met Bild am Sonntag. De jonge conservatieve regeringsleider (33) is ook hard voor de verschillende NGO’s en andere verenigingen die migranten in de Middellandse Zee oppikken en naar Europees vasteland brengen. Dat leidt volgens hem enkel tot nog meer doden. Die uitspraak kon alvast op heel wat kritiek rekenen.

Kurz beklonk eerder deze week nog zijn nieuwe coalitie met de Oostenrijkse Groenen. Een opvallende combinatie gelet op de vorige coalitiepartner van Kurz’ ÖVP. Zo’n twee jaar bestuurde de jonge bondskanselier met de rechtsnationalistische FPÖ. Die regering viel echter na de zogenaamde ‘Ibizagate’. Kurz voerde echter steeds een streng maar populair migratiebeleid en kon daarvan bij de nieuwe verkiezingen de vruchten plukken.

Streng migratiebeleid

Nu de conservatief de FPÖ inruilde voor de Groenen zal er echter niets veranderen aan het eerder gevoerde migratiebeleid. Dat maakt hij duidelijk in een interview met Bild am Sonntag. Vooral de aanpak van “particuliere redders” op de Middellandse Zee werkt volgens hem averechts. “Het gaat niet om wat er aan de buitenkant goed uitziet, maar om wat werkt. Een model van particuliere redding op zee werkt niet”, klinkt het. De acties van NGO’s en andere verenigingen voor de Libische kust veroorzaken volgens Kurz zelfs meer doden. 

Tegelijk benadrukt de Oostenrijkse bondskanselier dat het belangrijk is om de Europese zeegrenzen te beschermen. “We kunnen ervoor zorgen dat vluchtelingenboten helemaal niet uitvaren, we kunnen de mensen die gered zijn terugbrengen naar het land waar ze vandaan komen”, stelt hij. “Er mag geen systeem zijn waarbij smokkelaars verdienen aan de ellende van mensen.”

“Baby-Hitler”

De uitspraken van Kurz vielen niet in goede aarde bij NGO’s die actief zijn in de Middellandse Zee. De Duitse vereniging ‘Mission Lifeline’ noemde de Oostenrijkse bondskanselier zelfs ‘Baby-Hitler’ en ‘extreemrechts’ op Twitter.