Tientallen radicale klimaatactivisten van Extinction Rebellion hebben zaterdag het Autosalon van Brussel verstoord. De actievoerders ketenden en lijmden zichzelf vast en besmeurden wagens met nepbloed. De politie treedt streng op en pakte al tientallen activisten op. De organisatie zelf blijft op sociale media evenwel oproepen om het salon op stelten te zetten en zette zelfs een hulplijn op voor gearresteerde lotgenoten.

“De automobielsector heeft in het verleden al meermaals gelogen over de ecologische impact van hun producten, zoals bij ‘dieselgate’, en ze blijven liegen”, verdedigt Extinction Rebellion hun actie van zaterdag.  “De sector stelt zogezegd oplossingen voor de klimaatproblematiek voor, maar parallel met het promoten van zero-emissievoertuigen verkopen ze steeds méér en zwaardere SUV’s.”

Niet alleen standen van merken die zogezegd vervuilende SUV’s verkopen werden echter geviseerd. Ook Tesla, dat uitsluitend elektrische wagens produceert, was kop van jut. De actievoerders ketenden zich met ijzeren kettingen vast aan het stuur van wagens zodat de veiligheidsdiensten hen moeilijker konden wegleiden. Enkelen lijmden zelfs zichzelf vast. Verschillende wagens werden ook besmeurd met nepbloed.

“Niet in proportie met schade die auto-industrie toebrengt”

Op sociale media heeft Extinction Rebellion het Brusselse Autosalon al omgedoopt tot ‘Salon of Lies’. Volgens hun woordvoerder Sébastien Hendrickx wil de radicale actiegroep echter geen blijvende schade aanrichten. Kleine schade daarentegen “staat helemaal niet in proportie met de schade die de auto-industrie wereldwijd toebrengt”, stelt hij tegenover VTM Nieuws.

De politie was zaterdag talrijk aanwezig op het Autosalon en greep onmiddellijk in. Tientallen activisten werden reeds opgepakt. Dat belet Extinction Rebellion evenwel niet om hun leden te blijven aansporen om zich naar Brussel te begeven. Op sociale media waarschuwt de organisatie wel voor de politie en het zette een noodnummer op voor activisten die gearresteerd zijn.

Lees ook:

Extinction Rebellion (XR) op lijst extremistische ideologieën