De Catalaans-nationalistische politicus Oriol Junqueras mag niet uit de gevangenis. Dat heeft het Spaanse Hooggerechtshof beslist en rapporteert Reuters. Eerder besloot het Europees Hof van Justitie dat de Catalaan wel vrijgelaten moest worden, omdat hij werd verkozen in het Europees Parlement (EP) en dus immuniteit geniet ten aanzien van het Spaanse gerecht en opsluiting. Het Spaanse Hooggerechtshof veegt die redenering echter van tafel, met onrust als gevolg in Catalonië.

Junqueras werd in het najaar van vorig jaar veroordeeld samen met acht andere Catalaanse politici wegens betrokkenheid in het verboden onafhankelijkheidsreferendum van 2017. Junqueras zelf kreeg maar liefst 13 jaar celstraf. Het Europees Hof van Justititie oordeelde drie weken geleden echter dat de opgesloten voormalige viceminister-president van de Catalaanse regering, en tevens EP-verkozene, moest vrijgelaten worden wegens zijn parlementaire onschendbaarheid.

Junqueras’ verdere opsluiting draagt bij aan juridisch moeras: Quid immuniteit Spaanse EP-leden?

Maar hoe het nu juridisch verder moet is niet geheel duidelijk. Junqueras zelf eiste meteen de nietigverklaring van zijn proces en zijn onmiddellijke vrijlating. Het Europees Parlement verschafte Junqueras’ collega’s – die in ballingschap in België verblijven – Carles Puigdemont en Antoni Comín reeds fysieke toegang tot het EP. Zij krijgen een voorlopige badge, nadat dit eerder werd geweigerd. De eerste redenering volgde een regel in Spanje, die bepaalt dat verkozen EP-leden eerst in Madrid een eed moeten afleggen; alvorens in Brussel te worden ingezworen.

Opmerkelijk: de advocaat van de Spaanse regering – die tevens burgerlijke partij was in het Junqueras-proces – had gevraagd aan het Hooggerechtshof om Junqueras wel vrij te laten, of hem tenminste nu maandag naar de eerstvolgende plenaire zitting van het Europees Parlement te laten gaan. Maar daar ging het Hooggerechtshof niet op in.