De Nederlandse stad Nijmegen wordt al enkele weken geteisterd door een golf van criminaliteit, en nu is de oorzaak daarvan ook gekend. Het blijkt te gaan om bendes van jonge asielzoekers die leven van diefstallen. Velen kregen al een gebiedsverbod, maar daar trekken ze zich niets van aan. Dat meldt De Gelderlander.

In december en januari werden bij de politie van Nijmegen zo’n 70 aangiftes gedaan over diefstallen en zakenrollen. Vanwege die forse en opvallende piek in criminaliteit ging de politie van Nijmegen op onderzoek om de oorzaak daarvan te vinden, en dat blijkt nu gelukt te zijn.

Jonge asielzoekers

De voorbije dagen werden veertien aanhoudingen verricht in het kader van het onderzoek naar de piek in diefstallen. Alle 14 gearresteerden zijn jonge asielzoekers, allemaal uit zogenaamde veilige landen en dus zonder perspectief op het verkrijgen van een verblijfsvergunning. Velen onder hen waren al eerder opgepakt voor diefstallen en/of andere criminele feiten.

Ze gingen telkens op dezelfde manier te werk: in kleine groepjes gingen ze op rooftocht en probeerden ze door middel van subtiele of schijnbaar onbewuste aanrakingen andere mensen te bestelen. Zo botsten ze ‘per ongeluk’ tegen treinreizigers aan of gingen ze ‘s avons naar dronken mensen die aan het uitgaan waren om hen te omhelzen. Van die aanrakingen maakten ze gebruik om het slachtoffer te bestelen.

Elf van de jonge asielzoekers kregen een gebiedsverbod van twaalf weken opgelegd door burgemeester Hubert Bruls (CDA). Drie van hen kregen een dergelijk gebiedsverbod al voor de tweede keer, maar gaven daar dus geen gehoor aan. “Het is een hardnekkig probleem”, aldus burgemeester Bruls.