Hoewel Jan Jambon (N-VA) nog maar zo’n drie maanden Vlaams minister-president is, stond zijn Zweedse coalitie al meermaals onder druk. De aangekondigde besparingen, onder meer in de cultuursector, botsten op heel wat kritiek van de oppositie en van buitenaf. Bovendien lijkt ook de aanslepende federale regeringsvorming voor verdeling tussen de drie Vlaamse regeringspartijen te zorgen. “Het zou veel makkelijker zijn mochten de Vlaamse coalitiepartners ook federaal aan één zeel trekken”, zegt Jambon daarover in De Zondag.

De laatste weken is het opvallend stil rond de federale formatie. Informateurs Georges-Louis Bouchez (MR) en Joachim Coens (CD&V) hebben nog een week om hun werk af te ronden. Dan wordt wellicht duidelijk in welke richting de volgende federale regering zal gaan. Hoewel de paars-groene piste, aangevuld met CD&V, beschouwd wordt als grootste kanshebber, sloten de informateurs nog niets uit.

Nieuwe verkiezingen

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) ziet de paars-groene evoluties – waarin twee van zijn coalitiepartners een belangrijke rol spelen – met lede ogen aan. De vorming van zo’n federale regering zou dan ook geen positieve impact hebben op de werking van zijn ploeg, zegt hij in De Zondag. “Dan ga ik mijn vicepremiers eens diep in de ogen moeten kijken”, klinkt het bij de N-VA’er. Of dat dan ook het einde van de Zweedse ploeg betekent, wil Jambon niet zeggen. “Dat wordt sowieso niet makkelijk. Het zou veel makkelijker zijn mochten de Vlaamse coalitiepartners ook federaal aan één zeel trekken”, luidt het.

Het hier en daar geopperde scenario van nieuwe verkiezingen is volgens de N-VA’er evenmin een goed plan. “Dat zou alleszins niets oplossen”, zegt hij. “De extremen zouden alleen maar groter worden.” Jambon ziet wel een oplossing in het N-VA-standpunt van confederalisme, dat volgens hem nu al ingevoerd kan worden. “Het confederale model is dé oplossing voor de onbestuurbaarheid”, stelt hij. “Dat hoeft niet met nieuwe verkiezingen. Dat vraagt alleen politieke wil en staatsmanschap.”

Lees ook:

Jambon wil Vlaams Parlement staatshervorming laten voorbereiden