Islamitische Staat juicht de dood van de Iraanse bevelhebber Qassem Soleimani toe in het weekblad van de terreurgroep. Dat meldt Mina Al-Lami van BBC Monitoring. Soleimani werd vorige week gedood door een Amerikaanse drone. Iraanse troepen en de sjiitische milities die door Soleimani werden aangestuurd speelden een belangrijke rol in de strijd tegen Islamitische Staat.

In het editoriaal van Al-Naba, het weekblad van Islamitische Staat, juicht de groepering de dood van de Iraanse bevelhebber Qassem Soleimani toe. In het artikel worden de Verenigde Staten evenwel niet genoemd. In de plaats daarvan wordt de dood van Soleimani afgebeeld als een “daad van God”. Ook wordt gesteld dat hij gedood werd door zijn “[Amerikaanse] bondgenoten”.

“Strijd tussen VS en Iran komt Islamitische Staat goed uit”

Het artikel verwijst naar de begindagen van de islam, toen de Arabieren een enorm territorium wisten te veroveren nadat het Romeinse en het Perzische rijk elkaar na eeuwenlang oorlogvoering hadden afgemat. Volgens het artikel leidt de onderlinge strijd tussen de VS en Iran hun aandacht en energie af van IS, wat de jihadisten ten goede zou komen.

“[De dood van Soleimani] heeft veranderingen teweeggebracht in het pad van de kruisvaarderscampagne tegen de Islamitische Staat en zijn soldaten, wat volgens ons deel uitmaakt van Gods steun voor zijn geduldige mujahideen”, klinkt het. Iran en de VS zijn volgens het magazine “onverschillig voor de impact […] op hun gezamenlijke strijd tegen de Islamitische Staat”.

Soleimani speelde belangrijke rol in verslaan Islamitische Staat

Soleimani werd op 3 januari gedood door een Amerikaanse drone-aanval in de buurt van de luchthaven van Bagdad. Hij was als bevelhebber van Quds-brigade – een speciale eenheid binnen de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) – verantwoordelijk voor veel van de sjiitische milities die de laatste decennia hun opgang maakten in het Midden-Oosten. Hij wordt door velen gezien als de architect van de groeiende Iraanse invloed in de regio, na de Amerikaanse inval van Irak.

De Quds-brigade en de sjiitische milities die door Soleimani werden aangestuurd waren niet alleen verantwoordelijk voor aanvallen op Amerikaanse doelwitten en bondgenoten, maar speelden ook een sleutelrol in het verslaan van de Islamitische Staat. Salafisten zoals die van Islamitische Staat beschouwen sjiitische moslims zoals Soleimani als ketters.