Vorige week besliste de federale overheid om niet in beroep te gaan tegen het vonnis rond IS-kinderen. Dat vonnis verplicht de overheid om tien kinderen van Syriëstrijders te helpen veilig terug te keren naar ons land. Nu eisen de moeders van die kinderen dat ook voor zichzelf. Dat brengt Het Laatste Nieuws.

Een kortgedingrechter had op 11 december uitgesproken dat de Belgische regering consulaire bijstand moet verlenen aan tien kinderen van IS-strijders. Ze moet hen bijvoorbeeld de documenten bezorgen die het hen mogelijk maken om onder begeleiding van Syrië naar België te reizen. De uitspraak is een gevolg van een kortgeding door advocaten Abderrahim Lahlali – tot voor kort fractieleider voor CD&V in de gemeenteraad van Ronse – en Mohamed Ozdemir. Zij eisten een dwangsom van 5.000 euro per dag per kind, zonder plafond.

Het vonnis bepaalt dat die inspanningen enkel slaan op de kinderen en niet op de ouders. Maar dat zorgt voor enkele onduidelijkheden. Zo heeft België toestemming van de moeders nodig om de kinderen zonder hen te laten vertrekken. Ook het scheiden van ouders met hun kinderen is problematisch. Zo voorziet artikel 9 van het Kinderrechtenverdrag dat kinderen niet gescheiden mogen worden van hun ouders. Dat laatste is iets waar de advocaten van de IS-moeders zich, voorspelbaar, op beroepen.

Volgens de kortgedingrechter is hier sprake van verwaarlozing, in meer of mindere mate, maar de rechter toont dat niet aan”, zegt advocaat Lahlali aan Het laatste Nieuws. “Negen van die tien kinderen zijn in Syrië geboren, ze zijn dus niet meegesleept naar het conflictgebied, en bovendien, er bestaat niet zoiets als ‘verwaarlozing in meer of mindere mate’. Er is verwaarlozing of er is er geen. Ten slotte, zelfs als de kinderen gescheiden zouden worden van hun ouders, moet de staat regelmatig contact tussen beiden waarborgen. Hoe gaat ze dat doen als die ouders nog in Syrië zitten?”

IS-Moeders gedederadicaliseerd?

De ouders in kwestie zijn Syriëstrijdsters Nadia Baghouri, Jessie Van Eetvelde, Sabah Hammani, en Syriëstrijder Adel Mezroui. De radicale moslimextremisten trokken als vrijwilligers naar de terreurstaat IS. Ze halen geregeld de media met verklaringen die laten blijken dat ze nog steeds dezelfde ideologie aanhangen. Zo toonde Adel Mezroui onlangs dat hij nog steeds volop sympathiseerde met IS. Toch zei hij toen ook te willen terugkeren naar België. 

Donderdag 12 december werd Nadia Baghouri veroordeeld tot vier jaar cel wegens aan de deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. Volgens de rechtbank was ze naar Syrië gereisd om haar echtgenoot, een jihadi, op materiële en morele wijze te steunen. De man vertrok in oktober 2012 naar Syrië, Nadia Baghouri reisde hem in april 2013 via Turkije samen met haar kind achterna.

Vorig jaar kwam naar boven dat Bouchra Abouallal, één van de beruchte Antwerpse IS-weduwen die de Belgische staat met succes dwong om zichzelf en haar kinderen terug te brengen naar België, tijdens haar verblijf in Syrië de twee zoontjes van de man met wie ze hertrouwde, langs de kant van de weg had achtergelaten om zichzelf te redden.