Nadat het Amerikaans leger succesvol Abu Bakr al-Baghdadi kon uitschakelen, had de islamistische terreurorganisatie een nieuwe leider nodig. Dat zou volgens de Britse krant The Guardian Amir Mohamad Abdel Rahman zijn. 

De krant haalt twee werknemers aan van inlichtingendiensten aan. Die zeggen dat Adbul Rahman, een van de stichters van IS, nu de nummer één zou zijn. In tegenstelling tot eerdere berichten zou dat snel gebeurd zijn. Hij wordt beschouwt als een van de meest invloedrijke ideologen en zou meegewerkt hebben aan de slavernij van Jezidi’s en aan internationale operaties va, de terreurgroep.

Turkmeen

Hij zou afkomstig zijn uit een familie van de Turkmeense minderheid in Irak en is een van de weinige niet-Arabieren aan de top van IS. Hij studeerde af aan de Universiteit van Mosoel in Irak, waar hij een diploma in shariarecht heeft. Amir Mohamad Abdel Rahmane al-Maoula al-Salbi staat sinds augustus 2019 op de lijst van ‘meest gezochte terroristen’ door de Verenigde Staten. De VS bieden tot 5 miljoen dollar voor informatie waarmee hij kan worden gevangengenomen.

Als leider van IS probeert Salbi, van wie bronnen vermoeden dat hij zich ten westen van de Iraakse stad Mosoel bevindt, IS opnieuw te hergroeperen. Sinds IS in maart 2019 werd verdreven uit het oosten van Syrië, heeft het geen gebied meer in handen. Het systeem van IS op het platteland zou wel nog intact zijn. IS leden ontvangen nog steeds een salaris en worden opgeleid in afgelegen gebieden. 

Er zijn daarenboven signalen dat de groep weer sterker begint te worden. Een Iraaks-Koerdische ambtenaar vertelt The Guardian dat IS nu gemiddeld zestig aanslagen per maand pleegt, een sterke stijging ten opzichte van een half jaar geleden.