De Iraanse autoriteiten arresteerden vorige week Fatemeh Mohammadi (Mary), een vrouw die zich tot het christendom bekeerde. Ze hebben haar naar een geheime locatie gebracht. Het Perzisch persbureau HRANA deed voor het eerst verslag van de arrestatie van Mohammadi.

De 21-jarige, die na haar bekering liever Mary werd genoemd, is op zondag gearresteerd in de buurt van het Azadiplein. Dat is waar protesten plaatsvonden nadat de Iraanse regering schuld had toegegeven van het neerhalen van een Oekraïens passagiersvliegtuig. Sindsdien is er geen nieuws meer over Mary’s veiligheid of verblijfplaats. Familie en bekenden van de jonge vrouw maken zich grote zorgen.

In een reeks tweets die zij op de dag van haar arrestatie heeft gepubliceerd, schreef Mary dat het Iraanse volk te maken had met “zachte onderdrukking“, dat het Iraanse volk enkel nieuws kreeg te lezen dat het regime hen wilde laten lezen. Als hashtags op Twitter gebruikte ze in het Perzisch: “hardnekkig” en “onderdrukking is de norm.”

Iraans fake news

Mary schreef dat het confronteren van “zachte onderdrukking” nog moeilijker is dan het aanpakken van de “harde onderdrukking” zoals stokken en traangas. Ze zei dat het Iraanse regime “valse overtuigingen institutionaliseert door selectieve berichtgeving over het nieuws,” en “leugens die groter zijn en zich herhalen geloofwaardiger klinken“.

Mary is een zeldzaam voorbeeld van een christelijke activiste die nog steeds in Iran woont. Ze heeft al zes maanden in de gevangenis doorgebracht. Haar christelijke activiteit wordt beschouwd als “actie tegen de nationale veiligheid en propaganda tegen het systeem“.

De Iraanse autoriteiten hebben Mary vorig jaar nog beschuldigd van het niet deftig dragen van haar hijab. Dit gebeurde na een opvallend incident. Een vrouw die een chador droeg zou haar daarop hebben aangesproken en vervolgens fysiek aangevallen, tot bloedens toe. De politie arresteerde echter Mary in plaats van de vrouw die haar aanviel. De aanklacht voor het niet naleven van de kledingvoorschriften voor vrouwen werd uiteindelijk ingetrokken.